2006-11-23 13:55:42• hírek • István Löchli

A kutya tele

Dr. Molnár Zsolt a téli hónapokra néhány hasznos tanáccsal szolgál az ebtulajdonosoknak.

Az Állatbarát rovat eheti számában a kutyák téli tartásáról beszélgettünk dr. Molnár Zsolt állatorvossal.

Az állatorvos szerint télen a kedvencünknek szüksége van egy védett helyre, vagyis széltől védett, s a meleg is megmarad. Ha egy egyszerű kutyaól áll rendelkezésünkre, akkor úgy kell megtervezni, hogy termoizoláns legyen a fala, és belülről ki kell almozni.

"Az alom több féle anyagból lehet, téli alomnak sokan használnak különböző rongyokat, ugyanis könnyen lehet sterilizálni, kimosni. Én nagyon tudom ajánlani a szalmát, mely kutyáknál nagyon könnyen cserélhető, szeretik, és a szőrzet egészségét is biztosítja.

Mindig ügyelni kell arra, hogy az alomban a paraziták ne szaporodjanak el. Erre nagyon alkalmas a száraz diófalevél. Ezt a módszert nagyon sok helyen alkalmazzák. Ha például a kutya bolhás, és diófa levélben alszik, akkor a bolha eltávozik belőle.

Szem előtt kell tartanunk azt is, hogy milyen testű kutyánk van, milyen szőrzetű, ugyanis a rövidszőrű kutyáknak még nagyobb védettség kell. Feltétlenül a háza körül egy jó rész fedett kell legyen, hogy szárazon tudjon maradni a kutya.

Rövid lábú kutyák, tacskó, pincsi és egyéb ilyen kis testű állatokra nagyon oda kell figyelni, ugyanis ezek nem tudnak a hóba járni. Beleér a hasuk a hóba, ezért ajánlatos olyan helyen tartani őket, ami abszolút zárt és a hó nem tud beesni. A nagyobb testű kutyák nem nagyon érzékenyek a hidegre, sőt az északi típusú kutyáknak, vagy a bernáthegyieknek a tél a mindenük.

A hóban való sétáláskor nem szabad elfelejtenünk, hogy a hóban rengeteg eltakart, éles tárgy található, melyre ha a kutya rálép, felsérti a talpát. A szemetes terület környékén nagyobb  a valószínűsége, hogy a kutya megvágja a talpát.

A tél folyamán a kutya szervezetének több energiára van szüksége, oda kell tehát figyeljük, hogy mit etetünk vele, kalóriadús tápot kell biztosítsunk. A kutya télen átlagosan 25 százalékkal több táplálékot fogyaszt, mint nyáron, épp azért, hogy a biológiai hőt jobban meg tudja termelni. Ha a nyári rendszer alapján etetjük a kutyánkat, akkor folyamatosan elkezd fogyni, a fogyással jelentkezik a fázás, a fázással pedig a teljes leépülés, majd ez elpusztulásukhoz vezet.

A szőrzet karbantartásához jó egy átfésülés hetente, ugyanis a kint tartott kutyák esetében, a szőrük megtelhet piszokkal, s ha ezt kitisztítjuk a kutya is jobban fogja magát érezni, és persze az egészsége szempontjából is nagyon fontos.

A bent tartott kutyák esetében, mivel meg vannak szokva azzal, hogy melegben vannak, nagyon fontos hogy mikor kimennek, ne ácsorogjanak egy helyben. Mindig aktív mozgást végezzenek, ugyanis az melegen tartja a szervezetet és nem fog megfázni az állat.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: