2006-05-17 15:35:29• hírek • Noemi Brigitta Boros

A kutya szaporodása

Dr. Molnár Zsoltot a kutyák párosodásáról és szaporításáról kérdeztük.

Minden kutyatartó gazdi belekerül abba a helyzetbe, hogy a nőstény kutyája „tüzelni” kezd, viszont sokan tanácstalanok ebben a szituációban, mivel még nem világos előttük, hogy mit is kell tenni ilyenkor. Amint azt,Dr. Molnár Zsolt állatorvos elmondta, a nőstény kutyák hathónaponta tüzelnek, vagyis évente kétszer, és erre általában tavasszal és ősszel kerül sor.

Ha tüzeléskor párosítani szeretnénk a kutyát, akkor figyelembe kell venni az életkorát, mivel annak ellenére, hogy az első tüzelés már 9 hónapos korban jelentkezik, párosítani csak a harmadik tüzeléstől lehet. Kisebb testű kutyáknál ez megtörténhet korábban is, nagyoknál pedig későbben.

Ha a kutya tüzel, a hím kutyák már egy kilométeres körzetben megérzik a szuka szagát.

A nőstény kutya a tüzelés első jeleitől számított kilencedik és tizenötödik napok között fogamzóképes. Ha megtörtént a párosodás, a vemhesség 58-64 nap alatt zajlik le. Még ez időszak előtt a kutyát be kell oltatni és el kell végeztetni rajta a fertőtlenítést, mert ha nem tesszük meg, akkor a kölykök már betegen születhetnek.

A fialás előtt a kutyán különböző jelek jelennek meg, izgatottabb lesz, keresi a csendes, félreeső helyeket, és igyekszik vackot építeni magának. Ha már megjelentek a fialás jelei, és még fél óra múlva egy kölyök sem jött világra, akkor tanácsos állatorvoshoz fordulni.

Normális esetben 15-45 percenként jelennek meg a kölykök, de ez függ a kutya állapotától is. A tompább, kerekebb fejű kutyáknál gyakoribb a kölyök elakadása, ilyenkor állatorvost kell hívni.

A nőstény kutya fialáskor ösztönszerűen elvégez mindent, lenyalogatja a kölyköket, de ritkán az első alkalommal szülő kutya stresszhelyzetbe kerül, ilyenkor emberi beavatkozást alkalmazhatunk, meg kell törölgetni a kölyköket és a kölyök hasfalától 10 cm-re el kell csípni a köldökzsinórt.

A kiskutyák az első tíz napban tehetetlenek, három óránként kell szopjanak. Arra oda kell figyeljünk, hogy mindegyik kölyök anyatejhez jusson. A kölykök hat hetes korukig szopnak, de már három és fél hetes korukban kaphatnak rendes ételt is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: