2020-05-26 12:26:21• hírek • Bede Emőke

A kulturális élet beindításán dolgozik a Dinu Lipatti Filharmónia

A koronavírus-járvány okán bevezetett szükségállapot miatt a kulturális élet szinte megfeneklett, az előadó- és koncerttermek kiürültek, a dörgő vastapsról pedig e vészterhes időkben még csak álmodni sem lehetett. A helyzet egyetlen mentsvára a közösségi média és az internet adta lehetőség volt, melynek köszönhetően számtalan klasszikus és könnyűzenei, illetve színházi előadás költözött a virtuális térbe.

A szatmári Dinu Lipatti Állami Filharmónia csapata is keményen dolgozott, hogy az új kihívásoknak eleget tudjanak tenni. Ennek jegyében az intézmény Facebook-oldalán minden csütörtökön egy korábban rögzített koncertfelvétellel kedveskedtek a képernyők előtt ülőknek, de emellett a művészek rendszeresen jelentkeztek különféle videóüzenetekkel és élő adásokkal is.


Noha a leckekoncertekről most egy időre le kellett mondania a szatmári filharmóniának, ez nem jelenti azt, hogy a nevelő célzatú foglalkozások teljesen elmaradtak volna. A Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatósággal és a Copiii de cristal sunt cheia sufletului nevű egyesülettel partnerségben a filharmónia művészei virtuális órákat tartottak a hátrányos helyzetű gyermekeknek. Ezen interaktív órák során a fiatalok megismerkedhettek a különféle hangszerekből előcsalható hangokkal és magával a klasszikus zenével is. Ha pedig nem épp egy-egy virtuális órán vettek részt, akkor a művészek vagy a #maradjotthon jegyében egyénileg, otthon gyakoroltak, vagy az olyan virtuális eseményekbe kapcsolódtak be, mint amilyen a Költészetünk ünnepe is volt.


Tervekben sincs hiány

Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozások még mindig nem teszik lehetővé, hogy újra megteljen a filharmónia koncertterme, viszont ez nem jelenti azt, hogy más formában ne indulhatna be ismét a zenei élet. Az intézmény mindenek előtt szeretne ismét közvetlen kapcsolatba kerülni a közönséggel, melyre nagyszerű lehetőség volna, ha a templomok udvarán, a vallási szertartások előtt vagy után egy rövid koncerttel léphetnének fel. Ugyanakkor folytatni szeretnék a nevelő jellegű foglalkozásokat is, melyben továbbra is a fentebb nevezett igazgatóság és egyesület lesznek a legfőbb partnerei.


A Dinu Lipatti Filharmónia másik fontos terve, hogy – a szükséges óvintézkedések betartásával – a szabadtéri koncertek mellett lassan helyet kapnának a zárt térben zajló zenei események is. Utóbbiak kapcsán sajnos még mindig korlátozni kell a résztvevők számát, viszont ez is a szatmári kulturális élet újraindításának egyik első lépése lehet. Mindezek mellett az intézmény továbbra is aktív marad a közösségi oldalakon, így azok sem maradnak le a zenei élményekről, akiknek nincs lehetősége személyesen részt venni a koncerteken.


„Azt kívánjuk, ha a normalitáshoz való visszatérés maximális biztonságban valósuljon meg úgy a filharmónia munkaközösségére, mint a közönségünkre nézve. Szeretnénk, ha ezt mindkét fél kellő felelősségtudattal és tisztelettel kezelné annak érdekében, hogy az újraindulás mindenkinek valódi örömforrás legyen. Reméljük, hogy hamarosan személyesen is találkozhatunk” – olvasható az intézmény legfrissebb közleményében, melyet Kovács Emőke, a Dinu Lipatti Filharmónia vezetője, illetve Pitic Claudiu helyettes igazgató szignózott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: