2019-11-08 08:18:47• hírek • MTI

A külföldi választókörök megnyitásával pénteken megkezdődik a voksolás

A külföldi választókörök megnyitásával pénteken megkezdődik a romániai elnökválasztás, amelyen a voksolásra jogosult csaknem 19 millió nagykorú román állampolgár eldönti, ki legyen az ország elnöke a következő öt évben.

Amennyiben a 14 államfőjelölt egyike sem szerzi meg a névjegyzékben szereplő választók több mint felének támogatását, akkor november 24-én második fordulót rendeznek a két legtöbb szavazatot szerző jelölt részvételével. A második fordulóban az a jelölt kap ötéves elnöki mandátumot, aki megszerzi az érvényes voksok egyszerű többségét.


Bár Románia parlamenti köztársaságnak tekinti magát, az alkotmány jelentős hatalmat ad a közvetlenül választott államfő kezébe. Az alaptörvény tág mozgásteret biztosít az államfőnek abban, hogy kit bíz meg kormányalakítással. Az elnök vezeti a Legfelsőbb Védelmi Tanácsot, ő nevezi ki - a miniszterelnök javaslata alapján - a kormány tagjait, illetve az ügyészeket és bírókat. Az államfőnek meghatározó szerepe van a román külpolitika irányításában, ő jogosult a nemzetközi szövetségekben képviselni a román államot.


Az idei elnökválasztás egyik legfőbb újdonsága az, hogy a külföldi választókörökben nemcsak - a hazai voksolás dátumaként kormányhatározattal kijelölt - november 10-én, hanem pénteken és szombaton is leadhatják szavazatukat a diaszpórában élők. A külföldi szavazókörök pénteken helyi idő szerint 12-től 21 óráig, szombaton és vasárnap (akárcsak Romániában) 7-től 21 óráig tartanak nyitva.


A korábbi botrányok után a külföldi voksolást most a szavazókörök számának bővítésével is könnyíteni próbálják: a májusi EP-választáshoz képest szinte megduplázódik a külföldi szavazókörök száma.


A választói névjegyzékben 19 millió polgár szerepel, számukra belföldön 18 748, külföldön pedig 835 szavazóhelyiséget rendeztek be. A belügyminisztérium útlevélosztálya szerint 700 ezer román szavazópolgárnak van állandó külföldi lakhelye, a külföldön élő román vendégmunkások számát azonban a hatóságok is ennek többszörösére, 3-4 millióra becsülik. Közülük alig 41 ezren regisztráltak a szeptember 15-i határidő lejárta előtt, hogy levélben akarnak voksolni.


Magyarországon is emelkedett a szavazókörök száma: a budapesti román nagykövetségen, illetve a Román Kulturális Intézetben két-két, Románia gyulai és szegedi főkonzulátusán pedig egy-egy szavazókörzetet rendeztek be az elnökválasztáson szavazni óhajtó román állampolgárok számára. Mivel a szavazólapok mindenütt azonosak, a választók belföldön bármelyik településen, külföldön pedig a román külképviseletek által berendezett szavazókörök bármelyikében leadhatják voksukat. Aki azon a településen tartózkodik, ahol az állandó lakhelye van, annak abban a szavazókörben kell jelentkeznie, amelyhez lakcíme alapján tartozik. Aki más településen tartózkodik, az bármelyik szavazókörben leadhatja voksát, miután ellenőrzik, hogy korábban nem szavazott, és adatait felírják a pótlistára.


A novemberben megválasztott államfő december 21-én veszi át hivatalát, ekkor jár le ugyanis a tisztségben lévő - a mostani választáson is induló - Klaus Iohannis államfő mandátuma. Bár Iohannis több közvélemény-kutatás szerint is megközelítheti az 50 százalékos eredményt (amit a leadott szavazatok számához viszonyítanak), az kizárható, hogy már az első fordulóban összegyűjtse a névjegyzékben szereplő 19 millió polgár többségének - csaknem 9,5 millió polgárnak a - támogatását, így biztosra vehető, hogy lesz második forduló.


A közvélemény-kutatások szerint három jelöltnek - a kormány éléről nemrég leváltott Viorica Dancila szociáldemokrata (PSD) pártelnöknek, a jobbközép Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR) vezető Dan Barnának, és a két kisebb balliberális párt által támogatott Mircea Diaconu színművésznek, volt EP-képviselőnek - van jó esélye arra, hogy Iohannis ellenfele legyen az elnökválasztás november 24-én tartandó második fordulójában.


A romániai összlakosság 6,5 százalékát kitevő magyarságnak is van képviselője az elnökjelöltek között: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a szövetség elnökét, Kelemen Hunort indítja. Szombaton reggel 7-kor kampánycsend lép életbe, amely a szavazás végéig, vasárnap este román idő szerint 21 óráig tart.


A romániai elnökválasztásokon három közvélemény-kutató cég készít országos becslést a szavazófülkéből kilépők megkérdezése (exit poll) alapján. A becslést a vasárnap esti urnazáráskor, helyi idő szerint 21 órakor ismertetik.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: