2019-07-02 04:55:26• hírek • MTI

A külföldi szavazást megkönnyítő tervezetet szavazott meg a szenátus

A külföldön élő román állampolgárok voksolását megkönnyítő törvénytervezetet fogadott el hétfőn a román szenátus azt követően, hogy a május 26-i európai parlamenti választáson a külképviseleteknél sorban álló románok ezrei a torlódás miatt nem élhettek választójogukkal.

A parlament a választójogi reform mielőbbi elfogadása érdekében a június 30-án véget ért tavaszi ülésszak után rendkívüli ülésszakon folytatja munkáját. Az új szabályozás azért sürgős, hogy az év végi elnökválasztáson már ne legyenek fennakadások a külképviseleteken.


A hétfőn elfogadott tervezet szerint a külföldi választókörökben ezentúl nemcsak a voksolásra a belföldiek számára kijelölt vasárnapi napon, hanem az azt megelőző pénteken és szombaton is leadhatják szavazatukat a diaszpórában élők. A szavazókörök elvileg külföldön is helyi idő szerint 21 órakor zárnak, de azok, akik már a helyiségben tartózkodnak, és akik előtte állnak sorban, éjfélig még leadhatják majd voksukat.


A tervezet az elnökválasztásra is kiterjeszti a levélben történő voksolást, amelyet 2016-ban a parlamenti választások alkalmával vezettek be. A jogszabály ugyancsak előzetes regisztrációhoz köti ezt a lehetőséget.

 

A tervezetet a szenátus ellenszavazat nélkül fogadta el, egyedül az RMDSZ-frakció tartózkodott. Cseke Attila frakcióvezető úgy értékelte: a törvénymódosítás előírásai visszaélésre és a szavazás befolyásolására adnak lehetőséget. Rámutatott: a választási törvény módosítását legutóbb több hónapos, megfontolt bizottsági munka előzte meg, most pedig három nap alatt akarják "összecsapni".


Az RMDSZ egyebek közt azt kifogásolta, hogy - az ügymenet gyorsítása érdekében - a pótlistára feliratkozók adatait ezentúl nem kell kézzel jegyzőkönyvezni, az adatfelvételt az elektronikus választási rendszerre bízná a tervezet. Az RMDSZ szerint Románia nincs felkészülve arra, hogy az elektronikus szavazási adatbázis kibernetikai biztonságát szavatolja.


A törvénytervezet végső formáját várhatóan szerdán fogadja el a bukaresti képviselőház.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: