2014-03-17 09:35:14• hírek • MTI

A krímiek megszavazták az Oroszországhoz való csatlakozást

A Krímben tartott vasárnapi népszavazás résztvevőinek 93 százaléka támogatta, hogy az Ukrajnához tartozó autonóm terület Oroszországhoz csatlakozzon - derült ki egy exit poll felmérésből.

A Kriminform hírügynökség által megrendelt felmérés eredménye szerint a szavazók mindössze 7 százaléka mondott igent arra, hogy a Krím maradjon Ukrajna része.

Kijevi idő szerint este 8 órakor zártak a szavazókörök. A részvételi arány 81,36 százalék volt, ami csaknem kétszerese a 2012-es parlamenti választásokon résztvevők számának.

A Krími Autonóm Köztársaság hétfőn hivatalosan kérvényezni fogja Oroszországhoz való csatlakozását - jelentette be Szerhij Akszjonov krími kormányfő vasárnap este a Twitteren. A krími parlament hétfőn rendkívüli ülést tart, hogy elfogadja a hivatalos kérvényt az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásra - közölte Akszjonov.

Oroszország számára történelmi pillanat a krími népszavazás - jelentette ki az orosz parlament alsóházának elnöke nem sokkal az urnák lezárását követően vasárnap. Szergej Nariskin az állami Pervij kanal (Egyes csatorna) televíziós csatornának nyilatkozva azt mondta, hogy "a referendum adatai önmagukért beszélnek". Szerinte meggyőzőek lesznek az eredmények, bár még csak az exit poll felmérés adatai állnak a rendelkezésre. Az orosz politikus ugyanakkor elismerte, hogy meg kell várni a hivatalos adatokat, de rögtön hozzátette, hogy "feltételezzük, hogy azok ugyanilyenek lesznek".

A Kreml egyelőre nem szólalt meg a krími népszavazásról, de Igor Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes közölte, hogy Moszkva figyelmesen követi a szavazatok összeszámlálását.

Alig néhány perccel az urnák zárása után a Fehér Ház közölte, hogy nem fogadja el a krími népszavazást. "Amint azt az Egyesült Államok és szövetségeseink is világossá tették, a katonai beavatkozásért és a nemzetközi jog megsértéséért Oroszország egyre nagyobb árat fog fizetni, és nemcsak az Egyesült Államok és szövetségeseink által foganatosított intézkedések, hanem saját destabilizáló cselekedeteinek következményei miatt is" - szögezte le Jay Carney fehér házi szóvivő abban a közleményében, amelyet vasárnap, alig néhány perccel a krími népszavazás befejezése után adott ki.



Európai uniós vezetők is jogellenesnek minősítették a népszavazást, és egyúttal jelezték: az EU-országok külügyminiszterei hétfőn további intézkedésekről döntenek. Herman Van Rompuy, az Európai Tanács, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke közös nyilatkozatban emlékeztetett arra, hogy az uniós országok állam-, illetve kormányfői már március 6-án leszögezték: az ukrán alkotmánnyal és a nemzetközi joggal ellentétesnek tekintik az Oroszországhoz való csatlakozás népszavazásra bocsátását. Az urnák zárása után külön Franciaország és Olaszország külügyminisztere is törvényellenesnek minősítette a krími népszavazást.

Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap telefonon beszélt Angela Merkel német kancellárral, és közölte vele, hogy Oroszország tiszteletben fogja tartani a krími lakosság választását. Vlagyimir Putyin a Kreml álláspontját megismételve azt hangoztatta, hogy "a félsziget lakosságának akaratnyilvánítása a nemzetközi jog normáival teljesen összhangban valósul meg".

Eközben az orosz külügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter vasárnap is felhívta telefonon orosz kollégáját, Szergej Lavrovot, és megvitatták az ukrajnai válsághelyzet fejleményeit.

Szergej Lavrov ismét azt hangoztatta, hogy "a szélsőséges nacionalista és radikális erőknek a délkelet-ukrajnai régióban az utóbbi időben gyakorivá vált provokatív akciói komolyan destabilizálják a helyzetet" Ukrajnában.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök azt hangoztatta vasárnap a kormány ülésén, hogy az ukrán állam megtalálja mindazokat, akik szeparatizmusra és az állam egységének megbontására bujtogatnak, akik az orosz katonák védelme alatt próbálják megsemmisíteni az ország függetlenségét. A miniszterelnök bejelentette, hogy újabb 6,8 milliárd hrivnyát különítenek el védelmi célokra, a határőrség és a belügyi egységek számára.

Ihor Tenjuh védelmi miniszter közölte, hogy Ukrajna és Oroszország megállapodott abban, hogy március 21-ig az orosz katonák nem tartják blokád alatt az ukrán katonai egységeket. Szavai szerint ez idő alatt az ukrán katonák feltöltik tartalékaikat. A miniszter úgy tudja, hogy jelenleg mintegy 21,5 ezer orosz katona tartózkodik a Krímben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: