2015-04-26 00:56:43• hírek • Kocsis Zoltán

A krasznabélteki borok diadala: a Nachbil és a Hetei nyerte a Szatmári Borfesztivál nagy aranyát

„A krasznabélteki boroknak nincsen párja, aranyból van, gyémántból van minden cseppje" - szólhatott volna a nóta szombat délután Szatmárnémeti központjában, miután két kiváló krasznabélteki bor, a Nachbil cabernet sauvignonja és Hetei chardonnay barrique-ja nyerte a Szatmári Borfesztivál két nagy aranyát.

Gyönyörű áprilisi napsugár csillogott szombat délután a kitűnő vörös és fehér boros poharakon a szatmári megyeközpontban. Itt rendezték meg ugyanis a III. Megyei Borfesztivált, valamint a XII. Szatmár Megyei Borverseny eredményhirdetését.

Krasznabéltek, Halmi, Avasújváros, Nagykároly, Dobra - Szatmár megye valamennyi szőlőtermő mikrorégiója képviseltette magát kis esztétikus standdal, a borok szerelmesei pedig megannyi finom, ízletes, nemes bor közül választhattak.

Ami a megyei borversenyt illeti, erre összesen száz mintát neveztek be: 39 volt ezek közül vörös, 61 pedig fehér bor. A zsűri elnökeként Cornel Dicu, a mezőgazdasági minisztérium szakigazgatója ki is emelte, hogy a nevezett minták negyede teljesítette az aranyérem követelményeit, ami nagyon ritkán szokott előfordulni. A szakember felhívta a figyelmet továbbá a kitűnő minőségű vörös borokra, holott a közhiedelem szerint azok előállítására más környezeti, domborzati és éghajlati jellegzetességek szükségesek. Méltatta továbbá a boros gazdákat, amiért azok országos viszonylatban minden uniós támogatást lehívtak, amit csak lehetett.

Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, a borfesztivál főszervezője örömének adott hangot, hogy néhány héten belül végre a szatmári borászok hivatalosan is használhatják majd a Szatmári dombvidék földrajzi márkanevet.

Kereskényi Gábor parlamenti képviselő kijelentette, hogy Szatmár megye értékeinek, így a borainak a támogatása nem lehet pártkérdés, ezért is tartotta fontosnak részt venni a fesztiválon, köszönetet mondani a szervezőknek és gratulálni a termelőknek.

A díjátadón, melyen részt vett többek között Leiher Géza, a megyei borászok szövetségének elnöke is, sorra díjazták a jobbnál jobb borokat. A két legértékesebb díjért természetesen az átadás végéig kellett várni. A fehér borok közül a Hetei pincészet chardonnay barrique bora nyerte el a nagy aranyat, míg a vörös borok közül a Nachbil 2011-es cabernet sauvignon bora nyerte el a legnagyobb díjat.

A két kiváló krasznabélteki borászat további aranyérmeket is nyertek: a Nachbil 2014-es rozéja, a 2012-es syrah-ja valamint a 2012-es cuvée selection bora, míg a Hetei borászat sárga muskotálya és rozéja. Leiher Géza szintén krasznabélteki borász is aranyérmet nyert cabernet sauvignon borával. Nincs messze Krasznabéltektől Dobra sem: a Dobra Wine pincészet is két arannyal, egy bronzzal és négy ezüsttel gazdagította a mikrorégió jó hírét. Dobrának a cabernet és a pinot noire hozott egy-egy aranyat.

A borfesztiválhoz köthető a Nachbil borászat képviselőjének bejelentése, mely szerint heteken belül megkapják az illetékes hatóságtól a bio minősítést. Ez egyrészt azt jelenti, hogy különböző adalékok, vegyszeres gyomirtók és permetszerek nélkül, kézi kapálással gondozzák a szőlőt.

A Nachbil évek óta törekszik a terroire jelleg megerősítésére, azaz a kőzeti, éghajlati, domborzati jellegzetességek megőrzésére.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: