2020-03-05 14:23:39• hírek • MTI

A központi idegrendszert is károsíthatja az új koronavírus

Illusztráció
Illusztráció

Kínai orvosok először mutatták ki, hogy az új koronavírus képes károsítani a beteg központi idegrendszerét.

A pekingi orvostudományi egyetem mellett működő Ditan Kórház orvosai csütörtökön jelentették be, hogy meggyógyítottak egy férfi beteget, akinek agy–gerincvelői folyadékában találtak új koronavírust.

Korábbi tanulmányokban a tudósok már kimutatták, hogy a Covid–2019-vírus több szervet, köztük a veséket, májat és a szívet is megtámadhatja, de a központi idegrendszer károsodását még nem jelentették.

Az 56 éves betegnél január 24-én diagnosztizálták az új koronavírus-fertőzést a kórházban, tünetei súlyosak voltak, nem reagált a hagyományos kezelésre – közölte a kórház.

Intenzív osztályon ápolták, ahol öntudatcsökkenés jeleit észlelték, holott a CT-vizsgálatok nem mutattak semmilyen abnormális jeleket.

Az orvosok elvégezték az agy-gerincvelői folyadék mintáinak génszekvenálását és megerősítették a koronavírus jelenlétét, agyvelőgyulladást diagnosztizáltak a betegnél.

Vírusos agyvelőgyulladással kezelték, amely után a beteg neurológiai tünetei fokozatosan megszűntek. A férfit február 25-én bocsátották el a kórházból.

Kutatók korábban kimutatták, hogy a koronavírusok családjába tartozó SARS- és MERS-vírusok is károsodást okozhatnak a fertőzött beteg idegrendszerében. A kutatók hangsúlyozták, hogy a kórházukban új koronavírus-fertőzéssel kezelt 150 beteg közül csak egynél mutatták ki az idegrendszeri károsodást.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: