2013-01-14 14:59:30• hírek • MTI

A közpénz a közkórháznál marad

Elzárják a román állami egészségbiztosítási pénztárat a magánkórházak elől - közölték a hétfői bukaresti lapok Eugen Nicolaescu egészségügyi miniszter egy Marosvásárhelyen tett bejelentésére hivatkozva.

"A 2013-as keretszerződésben, amely remélhetőleg március elsején lép hatályba, leállítjuk a magánkórházaknak az Országos Egészségbiztosítási Pénztárból (CNAS) való finanszírozását, így minden közpénz a közkórházaknál marad" - idézte a minisztert az Adevarul című napilap.

Az intézkedés csaknem száz magántulajdonban lévő kórházat érint Románia több mint 460 kórháza közül. A miniszter szerint "nincs rendjén, hogy a magánvállalkozásokat közpénzekből működtessék". Úgy vélekedett: így tíz százalékkal lehet növelni az állami kórházakra jutó pénzt.

A romániai magánkórházak szolgáltatásaik költségeit részben a beteg által fizetett biztosításból fedezik a CNAS-val kötött szerződés alapján. Az Adevarul szerint például egy bukaresti magánkórházban egy szülésért 1000 eurót fizet a CNAS-biztosítással rendelkező, illetve 1400 eurót a biztosítás nélküli páciens.

A Hotnews.ro portál szerint a tervezett intézkedés miatt a magánkórházak pácienseinek ezentúl kétszer kell majd fizetniük ugyanazért a szolgáltatásért, míg a CNAS-hoz befizetett hozzájárulásukból másokat kezelnek.
Raed Arafat államtitkár a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva rámutatott: a legnehezebb esetek kétharmadát ötven stratégiai közkórház látja el. Ezekre akarják fordítani a többletbevételt, míg szerinte a magánkórházaknak a magánbiztosítókkal kell majd finanszírozási szerződést kötniük.

Romániában egyelőre joghézag akadályozza a magánbiztosítók belépését az egészségügyi piacra. Az egészségügyi ellátás piacosítását a Nemzetközi Valutaalap szorgalmazta, Romániában azonban ez komoly társadalmi ellenállásba ütközött és 2012 elején kormányellenes tüntetések kirobbantásának ürügyéül szolgált az akkori ellenzék - a jelenleg kormányzó - Szociálliberális Szövetség számára.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: