2007-10-16 19:57:54• hírek • Szatmar.ro

A kisebbségi jogok mellett

poteHans-Gert Pöttering szerint Európa támogatja a kulturális autonómiát.

Hans-Gert Pöttering szerint Európa támogatja a kulturális autonómiát, mint fogalmazott, az Európai Parlament alapelve a kulturális autonómia támogatása - ezt Frunda György szenátor, az RMDSZ európai parlamenti listavezetője jelentette ki kedden, azt követően, hogy a romániai nemzeti kisebbségek képviselőivel együtt megbeszélést folytatott a vezető európai politikussal. Az RMDSZ szenátora elmondta, Hans-Gert Pöttering az ő felvetése nyomán fejtette ki véleményét a kulturális autonómiáról, leszögezve, “ez minden kisebbségnek jár”. Álláspontja szerint ugyanakkor maga a többség is csupán akkor erős, ha elfogadja a kisebbségi jogokat. Az Európai Parlament elnöke szerint a kisebbségi kérdésnek igenis helye van az emberi jogokról szóló európai egyezményben. Ennek kapcsán Frunda György arra mutatott rá, alapvetően fontos, hogy az RMDSZ képviselői jelen legyenek Brüsszelben, mert ezáltal hozzá tudnak járulni az egyezmény kidolgozásához.

Markó Béla szövetségi elnök keddi sajtóértekezletén maga is rendkívül pozitívnak ítélte Hans-Gert Pöttering kijelentéseit a kisebbségi jogokról, valamint a kisebbségek jelenlétéről, szerepéről a román Parlamentben. “Nem kell elrontanunk azt, amit eddig felépítettünk, és amiért dicséretet kapunk. A változtatás előtt minden lépést mérlegelnünk kell”- utalt a választási rendszer esetleges módosítására a szövetségi elnök. Markó Béla méltányolta, hogy Hans-Gert Pöttering nagy hangsúlyt helyezett az emberi, illetve a kisebbségi jogok kérdésére is. Mint mondta, fontosnak tartja, hogy Pöttering kitért a kisebbségi jogok kérdésére, valamint Erdély kulturális és etnikai sokszínűségének fontosságára, mely szellemiség álláspontja szerint olyan intézmények, mint például a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem tevékenységében is tükröződnie kell.

Hans-Gert Pöttering összefoglalójában utalt arra, hogy a demokrácia fontos a kisebbségi jogok megvalósítása és érvényesítése tekintetében, jelezve, hogy az európai intézmények nyomon követik a kisebbségi jogok érvényesítését Romániában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: