2018-02-28 07:26:14• hírek • Közlemény

A közösség szolgálatában 2018-ban is

Láng László, a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet vezérigazgatója a szervezet tavalyi eredményeiről és idei projektjeiről beszélt.

"A Caritas vállalt küldetését teljesíti 2018-ban is – azonnali segítséget nyújtva, ahol erre van szükség, ugyanakkor hosszú távú megoldást keresve a legkülönfélébb szociális problémák enyhítésére, felszámolására" – tájékoztatott Láng László.


A hátrányos helyzetű gyermekek fejlesztése és felzárkóztatása terén az igazgató szerint nemcsak a Caritas, hanem a közösség életében is mérföldkő a tavalyi és az idei év. A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Szatmárnémeti Kihelyezett Tagozata és a Caritas ugyanis egyesítette erejét annak érdekében, hogy a szervezet erdődi Integretto, túrterebesi Tours-i Szent Márton, valamint nagybányai Assziszi Szent Ferenc központjaiban a hátrányos helyzetű gyermekek fejlesztése és integrálása terén eredményesen alkalmazott módszereket Szatmár és Máramaros megyei óvodákban is gyakorlatba ültessék. A tapasztalatok átadására svájci alapokból finanszírozott három modulos képzés keretében kerül sor a 2017/2018-as tanév folyamán.


"A Caritas egy másik fontos projektje A jövő a miénk 3, melynek célkitűzése, hogy összesen száz, 17 és 25 év közötti, Szatmár megyei fiatalnak (melyből legalább 60 hátrányos helyzetű) nyújtson segítséget a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben" – tudtuk meg az igazgatótól. A 2017 szeptembere és 2018 augusztusa között megvalósuló projekt finanszírozója a Roma Partnerség program keretében a bécsi székhelyű ERSTE Alapítvány, a SIMPACT nemzetközi nonprofit tanácsadó és fejlesztő szervezet közreműködésével.


Láng László kiemelte, a Caritas-nak több olyan projektje is van, amely tavaly zárult, de olyan új utakat, lehetőségeket nyitott meg, amelyeket mindenképpen folytatni kell. Ilyen például a Mindenkinek Becsengettek! Erasmus+ projekt, melynek célkitűzése 10, korai intervenciós terápiában részesült eltérő fejlődésű gyermek óvodai/ iskolai közösségekbe való integrálása volt.


A projekt egyik jelentős megvalósítása, hogy elindult egy mentalitásváltás az eltérő fejlődésű, illetve a fogyatékkal élő gyermekek képességeivel, a velük való együttműködéssel kapcsolatban. A szervezet szatmárnémeti és nagykárolyi rehabilitációs központjai 2018-ban is folytatják a felvilágosító, tudatosító munkát, abban a reményben, hogy jobban megismerve és elfogadva egymást és a másságot, közösségünk is erősödni fog.


"A Caritas által 2017-ben Szatmárnémetiben létrehozott szenzoriális kertben a terápiás foglalkozások hamarosan megkezdődnek" – tudtuk meg. A kert a Szent József Rehabilitációs Központot látogató 0-7 éves, eltérő fejlődésű gyermekeknek, valamint a Hans Lindner Alapítvány Reménysugár programjában részt vevő daganatos betegségekben szenvedő gyermekek számára nyújt majd természetes terápiás közeget.


A Varázskert igazi közösségi összefogás eredménye: a fő finanszírozók, a MOL Románia és A Közösségért Alapítvány mellett helyi vállalkozások, így a szatmárnémeti Dräxlmaier és a Garden Design is támogatták a kezdeményezést, lelkes önkéntesek pedig a kert építés-szépítés folyamatában vállaltak jelentős szerepet.


A szervezet jelenleg 30 intézményt működtet, melyből 4 érkezett el idén fennállásának huszonötödik, huszadik és tizenötödik évfordulójához. 25 éve segít a szatmárnémeti időseknek leküzdeni a magányt és aktívan, tartalmasan eltölteni mindennapjaikat a Caritas szatmárnémeti Reménység Idősközpontja, 15 éve pedig a nagybányai. Negyed évszázada nyitotta meg kapuit a szatmárnémeti szociális konyha, a nagybányai pedig 2 évtizede biztosít meleg, ízletes ebédet nélkülöző felebarátainknak.


2017-ben a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezetnek 3280 állandó ellátottja volt, amelyből 1131 gyermek és fiatal, 249 fogyatékkal élő, 1311 idős és 589 szociális segítségnyújtásban és támogatásban részesült személy. A szervezet a tavalyi év folyamán több ezer tartós élelmiszereket, tisztálkodási termékeket és ruhaneműt tartalmazó segélycsomagot osztott szét külföldi partnereivel együttműködve, ezért a kedvezményezettek valós száma ennél sokkal nagyobb.


Az igazgató elmondta azt is, hogy a hagyományos, a közösség széles rétegeit megmozgató eseményeit 2018-ban is megszervezi a Caritas. Május 12-én startol a Jótékonysági Maraton, immár tizenkettedik alkalommal, októberben pedig újra felragyognak a szolidaritás mécsesei az Egymillió csillag akció keretében.


Végezetül Láng László Caritas igazgató elmondta, bízik abban, hogy a helyi közösség 2018-ban is támogatja a szervezet munkáját, mert segíteni, maradandó jót tenni a közösségért csak a közösséggel együtt tud tenni a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: