2011-04-01 14:58:19• hírek • Megyeri Tamás Róbert

Macondo-színháza van Nagykárolynak

Már e hónapban lesz előreláthatóan két kiállítás, s a következőben, azaz májusban már igazi előadásokat is meg lehet majd tekinteni a nagykárolyi magánszínházban. Amint beszámoltunk róla, Paul Sarvadi sajtóértekezletet hívott össze csütörtökre, hogy tudassa, megalakul a Macondo Udvar- és Kamaraszínház.

A miniszteri látogatás miatt megkésve érkeztünk a Rákóczi Ferenc utca 9. szám alatti házhoz - a teátrum székhelyéhez. „Színházcsináló" Paul éppen egy tévéstábnak nyilatkozik, majd később egy korábban érkezett riporternek szól egyebek mellett arról, hogy ha majd a jövőben újra működni is fog az igazi színház, annak nem lesz ellenpólusa a Macondo. Bizonygatja azt is, hogy nem Nagykároly Don Quijotéje ő. Életképes lehet a magánszínház, hiszen számos színész tengődik munka nélkül, s húsz-harminc látogatója bizonyára akad majd az előadásoknak. A költségek pedig minimálisak. Az ingatlanért kultúrapártoló ismerőseinek nem kell fizetnie, mindösszesen a közüzemi számlákkal kell napirenden lenni. Az előadásokon túl egyfajta értelmiségi közösségi házként is üzemelhet a lakásintézmény. Lesznek kiállítások: Hágó Nándor már hírportálunknak is beszélt arról, hogy matchbox-tárlatot akar szervezni, itt az alkalom. Tárgyal ugyanakkor kolozsvári alkotókkal is, még e hónapban érkezhetnek festészeti kiállításukkal.

Jelenleg négy szöveg van, amely esélyes arra, hogy bemutassák a Macondóban. Kettő román és kettő magyar. Egyelőre nem mondja meg, melyek azok. Időben tájékoztatja majd az érdeklődőket - tudatja az udvaron ülve. Amint ígérte, jóféle paradicsomlevessel vendégeli meg a firkászokat. Kellemeset adomázgatunk a napsütést élvezve arról, hogy a kis tér különlegesen hangulatos előadásokat eredményezhet majd. Színházi szempontból is, azaz szakmailag hatalmas kihívás egy lakásban maradandót nyújtani. Magánemberek segítségét elfogadja: régi székeket, hangulatos lámpákat és egyéb kellékeket vár. Szó esik még arról is, hogy a hagyományos színtársulatoknak lassan vége. Másfélszáz embernek munkát adó intézmények nem tudják önmagukat fenntartani - legalábbis olykor így tűnik. Koncerteknek is kiváló helyszíne lehet majd a ház - jutunk ismét közös nevezőre.

Szóba kerül még sok minden. Jönnek majd hivatásos színészek, s amatőrök is. A színvonal a fontos ugyanis - magyarázza. Az egésznek az a lényege, hogy sem intézményektől, sem más szervezetektől nem kell pénzt kérnie. Pártoktól pláne nem. Ha jók lesznek az előadások, akkor önfenntartó lesz az intézmény - reméli. S ez végszónak is tökéletes.


Minden kellék, ha minden színház...
Minden kellék, ha minden színház...


Paul, a színházcsináló
Paul, a színházcsináló


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: