2009-07-27 14:08:15• hírek • Szatmár.ro

A közös imádság örömében

Több ezer fiatal vett részt az ország számos római és görög katolikus plébániájáról Nagybányán, az „Ifjúság Mezején" (Câmpia Tineretului) megrendezett országos ifjúsági találkozón.

A színes program minden nap szentmisékkel, katekézisekkel, közös imádságokkal, kiscsoportos beszélgetésekkel, de sok alternatív, szórakoztató programmal, himnuszversennyel, zarándoklattal és előadóesttel is foglalkoztatta a résztvevőket. Szatmárnémetiből 105 fiatal volt jelen a találkozón, ők már indulás előtt készültek a különböző programokra, versenyekre, amelyeken részt vettek. Elmondásuk szerint nem volt olyan program, ami nem nyerte volna el a tetszésüket, de a leginkább a szűkebb körben eltöltött idő, a Szent Páli témákat feldolgozó kiscsoportos beszélgetések voltak azok, amelyek a legfontosabb élményeket jelentették. De hasonlóan nagy hatású volt a közös ima, amit a több ezer résztvevővel együtt élhettek meg a szabad téri szentmiséken, katekéziseken és imádságokon.

Az ifjúsági találkozó utolsó előtti napján, július 25-én Nm. Ft. Schönberger Jenő tartotta a szentmise utáni magyar nyelvű  elmélkedést. Az evangéliumhoz kapcsolódva és a fiatalokhoz szólva elmondta: Jakab apostol az Úr Jézustól azt kérte, hogy ott lehessen az ő jobbján, hatalomra vágyott. De később megértette, hogy ez a hatalom mivel jár, hiszen először Ő adta az életét Krisztusért. A hatalom alázatot és szolgálatot jelent, azt, hogy teljesen rá merjem bízni magam Istenre.

Elmélkedése végén Jenő püspök a gyakori szentmise-látogatás fontosságára hívta fel a fiatalok figyelmét. Mint mondta, végtelen értékű a szentmise, hiszen benne az az alázatos Jézus jön el hozzánk, aki a kenyér és a bor színe alatt ma is feláldozza magát helyettünk és értünk.

„Ha mi vele tápláljuk a lelkünket, a földies vágyak bennünk lassan átalakulnak és égi vágyakká lesznek. A gyakori szentáldozás teszi bennünk azt a csodát, ami minden apostol lelkében megtörtént, hogy felismerték mit jelent a Jézussal való uralkodás: azt jelenti, hogy szolgáljunk szeretetből, másoknak. Azt jelenti, hogy adjunk mindent oda Istennek, hogy Isten tegyen valami nagy dolgot a mi életünkkel, velünk. Azt jelenti, hogy becsüljünk meg másokat, azokat, akik tőlünk mások, akár nyelvben, akár viselkedésben, akármilyen formában, mert ők is úton vannak és ők is Isten felé tartanak. Istenben mindannyian nagyok lehetünk és Istenben történik meg az igazi nagy találkozás."


Több ezer fiatal vett részt az ország számos római és görög katolikus plébániájáról.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: