2006-09-20 17:48:17• hírek • Noemi Brigitta Boros

A középpontban a gyermek

 Ebben a tanévben már a gyermekközpontú oktatásra fektetik a hangsúlyt.

 A szeptember 15-én megkezdődött tanév országos és megyei szinten is a minőségi oktatás éve lesz, amelyben már a gyermek áll a középpontban – tudtuk meg Kónya Lászlótól, Szatmár megye főtanfelügyelő- helyettesétől.

Kónya elmondása szerint, a megyében pozitívan fogadták azt, hogy ez lett az országos célkitűzés, ugyanis Szatmáron az utóbbi 2-3 évben már komoly nemzetközi tanácskozásokat folytattak a témában.

Az oktatásban a hangsúly eddig a tananyagon és a tudományos ismereteken volt, egészen addig, amíg a Pisa-i felmérés kimutatta oktatási rendszerünk hiányosságait, azt, hogy nagyon keveset foglalkoznak a diákokkal, és főleg nem a szükségleteknek megfelelő szinten kezelik a különböző problémákat, amelyekkel a gyerekek küzködnek. Jelenleg világszinten is az ifjúság több mint 30%-a küzd különböző értelmi-, érzelmi és logikai problémákkal.

A gyermekközpontú oktatás lényege az, hogy az iskolákban olyan pszichopedagógiai tanácsadó irodákat hozzunk létre, amelyek segítik a nehézségekkel küzdő gyermekeket is az integrálódásban – mondta Kónya.

Minden megyében létrejött egy olyan intézmény, amely ezzel foglalkozik, célkitűzése pedig az, hogy tanácsadó kabineteket hozzon létre a megye minél több iskolájában, vagy tanácsadó pedagógusokat küldjön a tanintézményekbe. Szatmár megye nagyobb iskoláiban a pszichopedagógiai kabinetek önállóan is kialakultak, a kisebb iskolákban pedig kijáró pedagógusok végzik ezt a feladatot. Kónya elmondása szerint a tanácsadó pedagógusok feladata két irányú: foglalkoznak a gyerekekkel, és az iskola pedagógusait is arra képezik, hogy hogyan közelítsék meg a különböző nehézségekkel küzdő gyermekeket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: