2010-04-02 15:58:27• hírek • Szatmár.ro

A középiskolai felvételi módszertana

A középiskolai felvételi módszertana alapján nyolcadikos diákoknak román nyelv és irodalomból, anyanyelv és irodalomból, illetve matematikából kell vizsgázniuk májusban.

Amint azt Kónya László főtanfelügyelő-helyettestől megtudtuk, idén a hetedik osztályosok már nem írnak egységes félévi dolgozatot, a nyolcadikosokra azonban még vár az egységes felmérés májusban. Könnyítést jelent viszont számukra, hogy a 2009/2010-es tanévben már eltörölték a földrajz és a történelem vizsgát.

A romániai nyolcadikosok középiskolába való felvételije az anyanyelvi oktatásban részesülő diákok esetében három, a román nyelvet tanulók esetében két írásbeli vizsgából fog állni. Ezeket három, illetve két különböző napon írják meg a diákok.

A diákok román nyelv és irodalomból május 4-én írásbeliznek, két nappal később az anyanyelv és irodalom vizsga következik, matematikából pedig május 12-én vizsgáznak a nyolcadikosok. A sikertelenül felvételizők május 25. és június 2. között ismételhetik meg a vizsgát.

A dolgozatírás után a diákok elhelyezése továbbra is számítógépes algoritmus segítségével történik. Jövőre a felvételi jegy felét a gimnáziumi átlag teszi ki. A hetedikes egységes dolgozatok eredménye 25, illetve a nyolcadik végi vizsga átlag eredménye további 25 százalékot nyom a latban. A 2011-ben végző nyolcadikosok felvételi jegyét fele-fele arányban a gimnáziumi átlag, illetve a felvételi átlaga teszi majd ki.

Június 17. és 24. között a diákoknak egy űrlapot kell kitölteniük, amelynek segítségével feliratkoznak a kívánt középszintű oktatási intézménybe. Ezeket az adatokat vezetik be a számítógépbe, amely a diákok leosztását elvégzi. A diákok egyetlen megye iskolái közül választhatnak. Amennyiben a diák nem abban a megyében szeretné tanulmányait folytatni, mint ahol nyolcadikig tanult, külön erre a célra megnyitott központokban kell kitöltenie az űrlapot. Július másodikán történik meg a számítógépes leosztás, 3-án az általános iskolák kifüggesztik a volt tanulóik névsorát, illetve azt, hogy ezek milyen tanintézményekbe jutottak be, továbbá arról is tájékoztatnak, hogy a különböző líceumokban hány hely maradt üresen.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: