2011-05-11 17:50:22• hírek • Szatmár.ro

A közelgő templombúcsúkról

Május 13-án Fatimai Szűz Mária, 16-án pedig Nepomuki Szent János ünnepe lesz.

Fatimai Szűz Mária ünnepét május 13-án, az első fatimai jelenés napján tartják. A fatimai jelenések - számszerűen hat - 1917-ben történtek a portugáliai Fatima kisváros közelében. A római katolikus egyház által elfogadott álláspont szerint a Szűzanya három pásztorgyereknek jelent meg. A hatodik jelenés, a napcsoda, 1917. október 13-án történt, és a becslésektől függően 30-70 000 ember látta.

A történet szerint 1917. május 13-án három gyermek - Lúcia de Jesus dos Santos (ekkor 10 éves, élt 2005-ig), unokaöccse, Francisco Marto (ekkor 9 éves, élt 1919-ig), unokahúga, Jacinta Marto (ekkor 7 éves, élt 1920-ig) -  őrzött egy nyájat a Fatima kisváros melletti Cova da Iria nevű helyen. A déli rózsafüzér-imádság után a közelükben levő kövekből kis házat építettek azon a helyen, ahol ma a bazilika áll. Hirtelen sugárzó fényt láttak, amelyet villámnak véltek. Elhatározták, hogy hazamennek, de rögtön egy második villám világította meg a helyet kissé távolabb, lent, és egy kis tölgyfabokor felett - ahol ma a jelenési kápolna áll - láttak egy hölgyet, aki elmondásuk szerint ragyogóbb volt a Napnál és kezei között rózsafüzért tartott. A hölgy azt mondta a három pásztorgyermeknek, hogy sokat kell imádkozniuk, és meghívta őket, hogy 5 egymást követő hónap 13. napján ugyanazon órában ismét jöjjenek Cova da Iriaba. A gyermekek így is tettek, és a hölgy mind az ötször eljött hozzájuk. Az utolsó jelenéskor, 1917. október 13-án az egyes becslésektől függően 30-70 000 ember volt jelen. A megjelenő hölgy azt mondta, ő a Rózsafüzér Királynője, és ezen a helyen állítsanak kápolnát a tiszteletére. A jelenés végén mindenki láthatta a csodát: a Nap egy ezüstkoronghoz vált hasonlóvá, szabad szemmel is lehetett szemlélni, saját tengelye körül forgott, mint egy tűzkerék, majd úgy tűnt, mintha a földre zuhanna. A napcsoda után a fatimai jelenések Portugáliában az általános érdeklődés és figyelem középpontjába kerültek.

Az első hosszabb beszámolót Formigao atya közölte 1921-ben. Mint írta, kezdetben ő maga sem hitt a történetek hitelességében, de az 1917. szeptember 13-i jelenés meggyőzte őt, és utána már nem voltak kétségei. A római katolikus egyház 13 év múlva adott ki hivatalos állásfoglalást az ügyről. 1917 óta zarándokok ezrei érkeznek Cova da Iriaba, évente kb. 5 millióan keresik fel a szent helyet. 1919. április 28-án a helyszínen építeni kezdték az ún. Jelenési kápolnát. 1921. október 13-án első alkalommal tartottak itt szentmisét.

A leirai püspök 1922. május 3-án adta ki rendeletét a kánoni per elindításáról a fátimai jelenésekkel kapcsolatban. 1927. június 26-án első alkalommal vezetett a püspök hivatalos ünnepséget Cova da Iriaba, útközben megáldotta a Reguengo do Fetal-i keresztút állomásait. 1930. október 13-án Isteni Gondviselés című rendeletében a jelenéseket hivatalosan elfogadottnak nyilvánította, és engedélyezte a Szűzanya tiszteletét Fátimában. A fátimai üzenet értelmében 1931. május 13-án a portugál püspökök Portugáliát, 1942. október 31-én XII. Piusz pápa rádióbeszédében a világot ajánlotta fel Szűz Máriának.

A nagykárolyi Fatimai Szűz Mária templomban május 13-án este hét órától tartják a templombúcsút Ft. Luczás Lóránd székesegyházi segédlelkész ünnepi szónoklatával.


A lajosvölgyhutai templom oltárképe
A lajosvölgyhutai templom oltárképe


Nepomuki Szent János a folyók, a hidak, a hajósok, a vízimolnárok és a halászok védőszentje, illetve a gyónási titok mártírjaként tartják számon.

Miután pappá szentelték, Nepomuki Szent János nemsokára prágai kanonok és érsekhelyettes lett. IV. Vencel cseh király őt választotta gyóntatójául. Vencel gyanakodott a nejére és azt követelte Jánostól, hogy árulja el neki, mit gyónt a királyné. János a gyónási titok  szentségére hivatkozva megtagadta a király kívánságát. A király azt is nehezményezte, hogy tudta nélkül, helyettes érsekként megerősített egy apátválasztást. IV. Vencel mindezért elfogatta, megkínoztatta és a Moldva folyóba dobatta Jánost. XIII. Benedek pápa 1729-ben iktatta a szentek sorába, emléknapja május 16-a.

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében a gilvácsi, lajosvölgyihutai, misztbányai, rónaszéki, szigetkamarai templomok és a mezőpetri-i kápolna titulusa Nepomuki Szent János. A gilvácsi templom búcsúmiséjére május 14-én szombaton délelőtt 11 órától kerül sor, Ft. Bíró Norbert láposbányai plébános ünnepi szónklatával. Lajosvölgyihután május 16-án hétfőn tizenegy órától Ft. Román János a kálvária templom román közösségének plébánosa celebrálja a búcsúmisét. Misztbányán szintén május 16-án hétfőn tizenegy órától lesz a búcsúmise, Ft. Magász Jenő a nagybányai Szent József templom plébánosának ünnepi szónoklatával.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: