2011-03-10 09:31:26• hírek • Szatmár.ro

A kötődést segítő nevelés

A kötődő nevelésként (attachment parenting) ismeretes gyermeknevelési irányzat egy William Sears nevű Amerikai Egyesült Államok-beli gyermekorvos nevéhez fűződik. Ebbe az irányzatba nyújt betekintést olvasóinknak Gödri Réka,  szakértői rovatunk tanácsadója.

A kötődő nevelés kiindulópontja nem más, mint a kötődés elmélet, mely szerint a kisbaba erős köteléket alakít ki elsődleges gondozóival, és ennek a köteléknek életre szóló hatásai vannak.  Dr. Sears szerint az általa ajánlott gondozási módnak az a lényege, hogy általa a szülők megismerik gyermeküket, és a kicsi jól fogja érezni magát. Az a kisgyerek aki jól érzi magát, jól is viselkedik, és sok örömet szerez szüleinek.

Az utóbbi 60 év pszichológiai és fejlődés lélektani kutatásaiból az derült ki, hogy a kisbabák úgy születnek, hogy nagy szükségük van arra, hogy az elsődleges gondozójuk (általában az édesanya) közelében maradjanak életük első pár évében (ezt szolgálják velük született reflexeik is- a kapaszkodó és szopási reflex). A kisbaba érzelmi, fizikai és értelmi fejlődését nagyban elősegíti az, ha az alapvető szükségletei következetesen ki vannak elégítve. Ezeket a szükségleteket így foglalhatjuk össze: közelség, védelem és előreláthatóság.

A kötődő nevelés alapja a szülő válaszkészsége, azaz a gyermek jelzéseinek figyelembevétele és az azokra való azonnali reagálás. Szemben az elkülönítő nevelési stílussal, mely arra inti a szülőket, hogy ne vegyék figyelembe a gyerek jelzéseit, és mielőbb neveljék őt önállóságra  (ne kapassuk fel a babát, tanulja meg átaludni az éjszakát, szoktassuk rendre, ne hagyjuk hogy az orrunknál fogva vezessen stb) a kötődve nevelő szülők nem kész recepteket alkalmaznak gyerekükre, figyelmen kívül hagyva a baba temperamentumát, sajátos igényeit, hanem igyekeznek minél jobban megismerni a kisbabát, és kielégíteni szükségleteit.

Ez a hozzáállás azt eredményezi, hogy a szülő nem támaszt irreális elvárásokat a kisbabával szemben, mert ismeri őt (pl. hogy idejekorán átaludja az éjszakát, hogy panasz nélkül „ellegyen" magában amikor ébren van), a kisbaba pedig jól fogja érezni magát, mert érzi, hogy elfogadják, hogy igent mondanak a személyére, és megtanul bízni gondozóiban. A szülőkkel való harmonikus kapcsolat, a biztonságos kötődés a gyermek egész életére, későbbi kapcsolataira is pozitív hatással van.

Az Attachment Parenting International (API) nyolc alapelvben foglalja össze a kötődést segítő nevelés lényegét:

1.Felkészülés a terhességre, szülésre és gyermeknevelésre - A kisbabánk megismerésében, a megfelelő válaszadásban segít az is, ha értjük a benne lezajló lelki folyamatokat, és ehhez tájékozódnunk kell.

2.Szeretettel és tisztelettel való táplálás- igény szerinti szoptatás (tápszeres kisbabák esetében pedig a szoptatás körülményeihez hasonló körülmények biztosítása a kisbaba táplálásakor- ölbe venni a kisbabát amikor cumisüvegből etetjük, az etetések idejének meghatározásához ne az órát, hanem a kisbabát figyeljük stb), igény szerinti hozzátáplálás

3.Érzékeny válaszadás a kisbaba jelzéseire

4.Tápláló érintés biztosítása- a kisbabának nagy szüksége van a közeli testkontaktusra, ezt gyakori ölbe vétellel, hordozással, közös játékkal (birkózás, csiklandozás) elégíthetjük ki. A nagyobb gyerekeket is fontos ölbe venni, simogatni.

5. Biztonságos (fizikai és lelki értelemben) alvási körülmények kialakítása. Ha a kisgyerek jelzi, hogy nem szeret egyedül aludni (gyakran ébred pl.), aludjunk vele egy szobában, egy ágyban. Ne csak letegyük aludni a babát, hanem altassuk el, ha erre van szüksége.

6.Következetes, szeretetteljes gondoskodás biztosítás

7.Pozitív fegyelmezés alkalmazása - Ne keltsünk félelmet a gyermekben és ne alázzuk meg. Kerüljük az erőszakos megnyilvánulásokat.

8.Egyensúlyra való törekvés a személyes és családi életben

A fenti cikkben korántsem merítettem ki a kötődő nevelés minden aspektusát. A kötődő nevelés iránt érdeklődőknek ajánlom olvasásra Jean Liedloff: A elveszett boldogság nyomában c. könyvét, Dr. William Sears: Éjszakai gondoskodás c. könyvét, melyet a cikk megírásához is felhasználtam, valamint a www.attachmentparenting.org (angol nyelvű) honlapot, a www.mamami.hu holnapot és fórumot, valamint az erdélyi kismamák újonnan létrejött fórumát, ami itt érhető el: http://zsebibaba.forumgratuit.ro/



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: