2011-02-17 08:42:17• hírek • MTI

A korrupt hálózat feje

A román vámosok korrupt hálózatát az egyik ismert szakszervezeti vezető irányította - legalábbis ezt állítja egy volt vámtiszt.

Marius Ungureanu vámtiszt, egykori vámparancsnok - aki 1990 és 2003 között a giurgiui vámnál dolgozott egyszerű vámtisztként, majd a mocanasu-giurgiui vámnál volt parancsnok - a Pro Lex rendvédelmi szakszervezet által szervezett sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra nagy vihart kavart állításait.
A szerdai romániai sajtóban ismertetett nyilatkozat szerint a "polip feje" nem más volt, mint Vasile Marica, a közalkalmazottakat tömörítő Sed Lex szakszervezeti szövetség elnöke. A volt vámparancsnok szerint az érdekvédelmi szervezet vezetője folyamatosan jelentős kenőpénzeket kért a vámosoktól állásuk megtartásáért vagy előléptetésükért cserében.

Maricának ugyanis minderre közvetlen befolyása volt. "Nem lehetett Marica rendszerétől megszabadulni. Ha valaki megpróbált elhúzódni a polip csápjai elől, nem kapta meg a vizsgatételeket a különböző szakmai vizsgákon, és felkészültségétől függetlenül rossz osztályzatot kapott" - mondta Ungureanu.
Állítólag a Marica által javasolt személyek rendszerint még a prefektusok pártfogoltjaihoz képest is előnyt élveztek a különböző kinevezések során. Amikor valakit fegyelmi vétséggel vádoltak meg, a vizsgálóbizottságban ott voltak Marica emberei is, így az ő utasításai szerint minősítették bűnösnek vagy ártatlannak a vizsgált vámosokat - vallja a volt vámtiszt.
Ungureanu beismerte, hogy maga is szép summát fizetett a hálózat fejének: 1997 és 2002 között havonta 2000-2500 dollár közötti összeget adott neki. Csakhogy hat év után megtagadta a további "tejelést", ezért Marica elérte, hogy Ungureanut négy hónapra börtönbe zárják. Ehhez elegendő volt, hogy a szakszervezeti vezető feljelentést tegyen a rendőrségen, miszerint nem dolgozott, de a fizetését felvette.

Állítólag különféle hangfelvételek is rendelkezésre állnak, amelyek bizonyítani látszanak, hogy Vasile Marica különféle vezetői beosztásokat követelt az országos vámhatóságtól pártfogoltjai számára. Ungureanu szerint még az egyetemi diplomáját is 5000 dollárért vásárolta. A vámosoktól gyűjtött pénzt és értéktárgyakat arra is felhasználta, hogy a pénzügyminisztérium illetékeseit megvesztegethesse ott dolgozó feleségének előléptetése érdekében.

Ungureanu e leleplező nyilatkozatának sokak szerint az is a célja, hogy mentesítse a politikai köröket a gyanú árnyékától. A korrupciós botrány kapcsán ugyanis az ellenzék soraiból azzal vádolták meg a kormányzó Demokrata Liberális Pártot (PD-L), hogy a vámosok által összeszedett csúszópénzek jelentős része a párthoz került. Traian Basescu államfő a napokban adott egyik lapinterjújában határozottan cáfolta, hogy politikusok keveredtek volna e botrányba, és ő maga is tudni vélte, hogy a vámosok korrupciós ügyeit szakszervezeti vezetők irányították.

A román hatóságok a közelmúltban a román-ukrán határon lévő szeretvárosi (Siret) határátkelőnél vettek őrizetbe 59 vámost és határrendészt korrupció gyanújával. Állítólag komoly összegű csúszópénzeket szedtek be annak fejében, hogy szemet hunytak a cigarettacsempészet felett. A román hatóságok a múlt héten további, korrupcióval gyanúsított határrendészeket és vámosokat vettek őrizetbe a román-szerb határon lévő temesmórai (Stamora Moravita) és néranádasi (Naidas) átkelőknél.
A román sajtó szerint ugyanakkor szoros összefüggés lehet a hatóságok akciói, valamint Románia tavaszra tervezett schengeni csatlakozása között, amelyet Franciaország és Németország éppen a korrupció elterjedtsége miatt ellenez.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: