2011-02-04 16:53:15• hírek • Garzó Ferenc/MTI

29 vámos előzetes letartóztatásban

A szerevásári határátkelő
A szerevásári határátkelő

A bukaresti ítélőtábla előzetes letartóztatásba helyezett pénteken 29 román határrendőrt és vámost, akiket korrupció gyanúja miatt egy nappal korábban vett őrizetbe a rendőrség.

A román-ukrán határon lévő Szeretváros (Siret) melletti határátkelőnél összesen 59 határrendőrt és vámost vettek őrizetbe, közülük egyelőre 15 esetében született bírósági döntés előzetes letartóztatásról.

A román korrupcióellenes ügyészség (DNA) pénteki közleménye szerint az őrizetbe vett személyek közül 55 határrendőr, négy pedig vámos. Azzal gyanúsítják őket, hogy bűnszövetkezetet hoztak létre, és kenőpénzt fogadtak el. Az ügyészek szerint a határrendőrök többször is akár ötezer euróig terjedő kenőpénzt, illetve értéktárgyakat fogadtak el a határátlépőktől.

Az ügyészség tavaly szeptember óta megfigyelés alatt tartotta a gyanúsítottakat. Az ügyészek szerint a vámosok és a határrendőrök által létrehozott bűnszövetkezet a kenőpénz fejében elnézte a különböző törvénytelenségeket és szabálytalanságokat, de főleg az Ukrajnából kiinduló illegális cigarettacsempészet fölött hunyt szemet.

A pénteki román sajtó a nagyszabású ügyészségi akciót összefüggésbe hozta Románia schengeni csatlakozásával, amit Franciaország és Németország éppen a korrupció elterjedtsége miatt ellenez. A rendőrség egyes szakszervezeti vezetői szerint az őrizetbe vételkor a hatóságok eljárási hibákat követtek el, emiatt az érintetteket könnyen felmentheti a bíróság.
E vélemény hangoztatói szerint az akciónak nem a korrupció tényleges felszámolása volt a célja, hanem az, hogy demonstrálják: a hatóságok elől "nem menekülhetnek" a korrupt vámosok.

Románia így akarja kedvezőbb színben feltüntetni magát  -  állítják a nagyszabású akciót bírálók -, mert a nyugat-európai államoknak dönteniük kell az idén Románia schengeni csatlakozásáról.

Marian Tutilescu, a román belügyminisztériumnak a schengeni csatlakozásért felelős államtitkára cáfolta, hogy az őrizetbe vételi akció pusztán "arculatjavító" célt szolgálna. Mint mondta, a cigarettacsempészet miatt a román állami költségvetés jelentős bevételektől esik el. Az államtitkár közölte, hogy a következő időszakban még lesznek hasonló hatósági akciók.

Emil Boc román miniszterelnök pénteken kijelentette: Románia készen áll a schengeni csatlakozásra. A kormányfő szerint a jogállamiság működőképességét bizonyítja az, ami ezekben a napokban egyes romániai határátkelőknél történik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: