2009-08-15 12:54:04• hírek • Ferenczi Noémi

Virágzik a parlagfű

Az augusztusi és szeptemberi hónap a parlagfű virágzásának időszaka. A Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság szerint, több ezren szenvednek emiatt a rendkívül elterjedt gyomnövény miatt.

Megyénkben a huszadik század elején találtak először parlagfüvet Piskolt környékén, azóta az egész megyében elterjedt. A legjobban az utak, a vasúti sínek mentén, parlagon hagyott, ápolatlan földterületeken terjedt el.

A legtöbb allergiás megbetegedéssel az augusztusi és szeptemberi hónapban találkoznak a szakemberek, ugyanis ekkor indul virágzásának a parlagfű és ilyenkor kerül a levegőbe a pollenje. A betegeknél nagyon kellemetlen tünetek jelentkeznek, úgy mint könnyezés, köhögés, stb. A szakemberek szerint, Szatmár megyében több ezren érzékenyek a parlagfű pollenjére.

 

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség és a Közegészségügyi Hatóság még tavaly indította parlagfű irtási akcióját. Felmérték a megye parlagfű-populációját illetve nyilvántartásba vették az allergiás megbetegedések számát. A növény elterjedését és a megbetegedések gyakoriságát figyelembe véve, felszólították a vidéki és városi polgármesteri hivatalokat, hogy tájékoztassák a lakosságot ezen gyomnövény kártékony hatásairól és az irtás fontosságáról.

Az irtás során megakadályozható a növény virágzása, így pollenjeinek a levegőbe való kerülése - vélik a szakemberek.

Az idén tavasszal már sor került egy nagyszabású irtási akcióra, mely során azokat a diákokat jutalmazták, akik a legnagyobb mennyiségű parlagfüvet irtották ki. Akkor összesen 380 kiló parlagfüvet gyűjtöttek a résztvevő iskolák diákjai.

A Környezetvédelmi Ügynökség ígéretei szerint, idén még szerveznek hasonló irtási akciókat.

Egyes EU-s országokban, például Magyarországon és Ausztriában törvény bünteti azokat, akik nem irtják ki saját területükről a parlagfüvet.


Augusztus és szeptember a parlagfű virágzásának időszaka
Augusztus és szeptember a parlagfű virágzásának időszaka


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: