2015-10-14 19:36:48• hírek • MTI

A kormány növeli a menekültek ellátására fordított pénzt

A kormány növeli a menekültek ellátására fordított pénzt, miután Victor Ponta miniszterelnök szégyenletesnek nevezte, hogy a hatályos törvények szerint Bukarest naponta fejenként egy eurónak megfelelő összegnél kevesebbet költ támogatásukra.

A kormány szerdai ülésén elfogadott törvénytervezet hivatalos statisztikai adatokra hivatkozva úgy becsüli, hogy a menedékkérők havi költségei a nyári hónapokban fejenként 1117 lejre rúgnak, télen pedig 1185 lejt tesznek ki.

A tervezet előírja, hogy amennyiben menekültek számára fenntartott központok megtelnek, a migránsoknak lehetőségük lesz lakást bérelni, amiért fejenként havi 500 lejt kapnak, és erre legfeljebb egy éven keresztül jogosultak. A tervezet szerint ezt a kiadást a bevándorlási hivatal akkor ítélheti meg, ha létezik erre fedezet az intézmény költségvetésében. A lakhatási támogatásért azok a menekültek folyamodhatnak, akik rossz fizikai, lelki és anyagi állapotban vannak.

A tervezet azt is szabályozza, hogy a menekültek milyen körülmények között kaphatnak orvosi ellátást,  miként vállalhatnak munkát, illetve hogyan részesülhetnek társadalombiztosításban.
A Mediafax hírügynökség szerint újdonság, hogy a menekültek bírósági döntés alapján megfigyelés alá kerülhetnek legfeljebb 60 napig, ezt az intézkedést például akkor alkalmazhatják a román hatóságok, amikor azonosítani akarják őket, illetve ellenőrzik kérelmük megalapozottságát.

Victor Ponta román miniszterelnök október 5-én, a parlamentben elmondott beszédében kijelentette, szégyenletes, hogy a 2006 óta hatályos rendelkezések szerint a román állam napi 3,60 lejt költ egy menekültre, holott ebből az összegből nem lehet megélni Romániában. Ponta már akkor kilátásba helyezte, hogy Romániának a jogszabályok területén is fel kell készülnie a menekültek befogadására.

Bukarestnek a kötelező menekültkvóták szerint csaknem 7 ezer embert kell befogadnia. Az első menekültcsoport érkezését novemberre várják.

A migránsok eddig elkerülték Romániát, az év első kilenc hónapjában 944 menekültkérelmet jegyeztek a tavalyi 900-hoz képest. Augusztusban csak 18 ilyen kérelem érkezett a hatóságokhoz. Ezért maga Ponta fogalmazott úgy parlamenti beszédében, hogy Romániára nem nehezedik migrációs nyomás.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: