2013-11-07 14:47:25• hírek • MTI

A kormány megadóztatja az ipari, energetikai és távközlési létesítményeket

A kormány évi másfél százalékos adót vet ki 2014-től egy sor ipari, energetikai és távközlési létesítményre: az erről szóló sürgősségi rendelet tervezetét ismertette az Adevarul című lap internetes kiadása.

A speciális létesítmények megadóztatásáról a hét elején állapodott meg Victor Ponta miniszterelnök az országnak készenléti hitelkeretet biztosító Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

A költségvetési bevételek az idén elmaradtak a kormány várakozásaitól, ezért a jövő évi - a GDP 2,2 százalékára tervezett - államháztartási hiánycél teljesítése érdekében a kormány több intézkedést helyezett kilátásba, egyebek mellett a sajtó által "oszlopadónak" nevezett új adónem bevezetését.

Az Adevarul szerint a jogi személyeknek kell majd adót fizetniük a tulajdonukban lévő speciális létesítmények után - a közintézmények kivételével. Speciális létesítményeknek számítanak egyebek mellett a villamosenergia-hálózatok oszlopai, vezetékei, a földgáz és kőolaj szondák, a mobilszolgáltatók antennái, a halastavak, a kémények, a zagytározók, a völgyzárógátak, a vasúti infrastruktúra elemei, és a közúti jelzőtáblák.

A tervezet szerint az érintett jogi személyeknek a december 31-én tulajdonukban lévő speciális létesítmények értékéről a következő év május 25-ig kell nyilatkozatot benyújtaniuk az adóhatóságnak, az abból kiszámolt 1,5 százalékos adót pedig szeptember 25-ig kell befizetniük.

Kormányfőnk hétfőn bejelentette, hogy 2014-ben literenként hét eurócenttel növelik az üzemanyag jövedéki adóját, és a plusz bevétel a közúti infrastruktúra fejlesztésére szánt speciális alapba kerül. A kormány 25 százalékkal növeli a természeti kincsek kitermelése után az államot megillető járulékot is a földgáz és kőolaj kivételével.

Országunk július végén állapodott meg a nemzetközi hitelezőkkel egy 4 milliárd eurós hitelkeretben, amit fele-fele arányban biztosít az IMF és az Európai Bizottság. Románia ezt a pénzt csak akkor használja fel, ha válsághelyzet miatt szüksége lesz rá.

Traian Basescu jobboldali államfő szerdán élesen bírálta a balliberális kormányt, amiért vállalkozóbarát intézkedések helyett újabb adónemek kitalálásával, a reálgazdaság terheinek növelésével próbálja finanszírozni az állami intézményrendszert.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: