2010-03-18 13:36:45• hírek • MTI

A kormány elfogadta az oktatási törvénytervezetet

A jogszabály hamarosan a parlament elé kerül. A tervezet kedvez a magyarságnak.

Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) sikerült a magyarság számára fontos módosító indítványokat elfogadtatnia a legutóbbi tervezethez képest. A korábbi tervezetet, amelyet már a parlament is elfogadott, alkotmányellenesnek ítélte az alkotmánybíróság, ezért kényszerült a kormány arra, hogy elölről kezdje a törvényalkotási folyamatot.

A román kormány által most elfogadott legújabb tervezetből Király András oktatási államtitkár rendkívül fontos eredménynek nevezte, hogy az első osztálytól kezdve egészen a tizenkettedikig osztályig a magyar gyerekek a román anyanyelvű diákokétól eltérő, sajátos tanterv alapján tanulhatják a román nyelv és irodalom tantárgyat, és a vizsgáztatás is ennek megfelelően zajlik majd. A jelenleg érvényben lévő rendelkezésekhez képest az is újdonságnak számít, hogy a romániai magyar diákok ezentúl a román nyelvet és irodalmat leszámítva minden tantárgyat anyanyelvükön tanulhatnak, ami azt jelenti, hogy Románia földrajzát és a románok történelmét is, amit jelenleg románul kell elsajátítaniuk a gyerekeknek.

Bokor Tibor RMDSZ-es szenátor azt is jelentős fejleménynek nevezte, hogy a kormány minden évben határozatot fogad el a kisebbségi oktatásban részt vevők számára előirányzott fejkvóta értékéről a gazdasági mutatók függvényében. A fejkvótát, az egy diák után az iskolát megillető összeget ugyanis eddig kevesellték a magyar oktatási szakemberek.

A tervezet az egész romániai közoktatást érintő jelentős változásokat is tartalmaz, így a kötelező oktatás 10 évig tart a tervezet szerint. Ez azt jelenti, hogy a IX. osztály az általános iskolai képzés része lesz, és nem a középiskoláé, ahogyan most van. Daniel Funeriu oktatási miniszter szerint ezzel az intézkedéssel a jelenlegi, mintegy 20 százalékos lemorzsolódási arányt akarják csökkenteni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: