2020-04-16 11:52:03• hírek • Agerpres

A kormány elfogadta a költségvetés-kiigazítást

Elfogadta szerda este a kormány az állami költségvetés-kiigazításra vonatkozó sürgősségi rendeletet, amelyet a koronavírus-járvány által előidézett gazdasági helyzet tett indokolttá - közölte Ionel Dancă, a miniszterelnöki kancellária vezetője.

A szerda esti kormányülést követően Ionel Dancă bejelentette: növelték az egészségügyre, a munkaügyre, a pénzügyre, közbiztonságra és a közmunkálatokra fordítandó összegeket. A fő szempont a kormány által az elmúlt időszakban elfogadott gazdasági intézkedésekhez szükséges anyagi források biztosítása volt, nevezetesen a kis- és középvállalkozások (kkv) működőtőke és beruházási hiteleinek finanszírozása. Az erre elkülönített garanciaalapot 5 milliárd lejről 15 milliárd lejre növelték, és ennek alapján a kkv-k 100%-ban támogatott kamatú hitelben részesülhetnek az év végéig, nulla kezelési költséggel' - mondta Dancă.


Hozzátette: a költségvetés-kiigazítással megfelelő pénzalapokat különítettek el a kényszerszabadságra küldött munkavállalók járadékának kifizetésére.


'A munkaerő-foglakoztatási ügynökségek, amelyek azoknak a munkavállalóknak a járadékát fizetik, akiknek a koronavírus-járvány miatt felfüggesztették egyéni munkaszerződéseiket, négymilliárd lejt kaptak, a többi kategóriának 1,9 milliárd lejt különítettek el' - magyarázta Dancă. Ugyanakkor pénzt utaltak az egészségügy területén szükséges kiadásokra, beleértve a koronavírus-járvány visszaszorításához szükséges berendezések és eszközök beszerzését, illetve a szükségállapot alatt adott betegszabadságokra járó táppénz megtérítését.


Elmondta: a költségvetés-kiigazítást az Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottság adatai alapján eszközölték, amelyek a gazdaság 1,9%-os zsugorodását prognosztizálják a 4,1%-os gazdasági bővüléshez képest, amellyel a büdzsé kidolgozásánál számoltak. A kancellária vezetője hozzátette: gyakorlatilag a fenti intézkedésekhez kapcsolódó költségvetési előirányzatok a bruttó hazai termék (GDP) 3%-át teszik ki. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: