2014-06-03 10:15:32• hírek • MTI

Megkezdte az IMF a harmadik felülvizsgálatát

Megkezdődött a Nemzetközi Valutaalap (IMF) romániai felülvizsgálati látogatása, amelynek során kiderülhet, hogy a román kormány csökkenti-e a társadalombiztosítási járulékot.

Hétfőn érkezett a román fővárosba az IMF, az Európai Bizottság és a Világbank szakértőiből álló küldöttség, amely a 2013 őszén, Romániával megkötött elővigyázatossági típusú, két éves futamidejű és 4 milliárd euró értékű hitelszerződés harmadik felülvizsgálatát végzi június 16-ig.

A közszolgálati rádió tudósítása szerint a román kormány számára a látogatás tétje, hogy meggyőzze a nemzetközi hitelezőket: képes csökkenteni a társadalombiztosítási járulékot anélkül, hogy felboruljon a román költségvetés egyensúlya.

A Victor Ponta vezette baloldali kormány 5 százalékkal mérsékelné a munkáltatók számára a társadalombiztosítási járulékot, mert Romániában az egyik legmagasabb mértékű a munkára kivetett adó, mintegy 60 százalék, amit munkáltatók és munkavállalók egyaránt fizetnek.

A kormány ezáltal növelni akarja Románia versenyképességét, hogy vonzóbb legyen a külföldi befektetők számára. Ugyanakkor az idei év első két hónapjában elmaradtak a költségvetési bevételek a remélt szinttől, ezért kérdéses, hogy a kormány tudja-e fedezni az esetleges tb-járulék csökkentés következtében kieső bevételt.

Romániának ez a tizedik hitelszerződése, amit az IMF szervezésében kötött nemzetközi hitelezőkkel 1989 óta. A nemzetközi gazdasági válság kezdetétől pedig ez a harmadik, az elsőt 2009-ben, a másodikat 2011-ben, a harmadikat 2013-ban kötötte meg Bukarest. A román kormány 2015 után már nem akar újabb hitelmegállapodást kötni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: