2017-07-31 18:41:34• hírek • MTI

A kormány a katonák, rendőrök és hírszerzők nyugdíjának módosítására készül

A kormány módosítani akarja a fegyveres szervek alkalmazottainak nyugellátását, mivel a jelenlegi rendszer tarthatatlanná vált - erősítette meg Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke hétfőn, a kormánykoalíció vezetőinek ülése után.

Dragnea szerint egyetlen, már megállapított nyugdíj sem fog csökkenni, de azok a katonák és rendőrök, akik a jogszabály hatályba lépése után vonulnak nyugállományba, már nem kaphatnak a fizetésüknél nagyobb járandóságot, különleges nyugdíjukat pedig utólag már csak az infláció mértékében növelik, nem pedig minden, az illető ágazatot érintő béremelés alkalmával.

A költségvetésből rohamosan növekvő összeget kell kifizetni a fegyveres szervezetek volt alkalmazottainak különleges nyugdíjaira, és ha nem módosítják a szabályozást, a mostani évi hatmilliárd lej két éven belül megduplázódhat - ecsetelte Dragnea. A módosításról a PSD elnöke - az újságírói kérdéseket elhárítva - nem akart részleteket közölni.

A döntést a kormány fogja meghozni, a parlamentet csak akkor hívják össze rendkívüli ülésszakra, ha ezt egy sürgősségi kormányrendelet megvitatása szükségessé teszi - magyarázta. A bukaresti sajtó szerint máris komoly "vérveszteséget" okozott a különleges nyugdíjak lefaragásának híre: a jogosult rendőrök, katonák és hírszerzők tömegesen kérik nyugdíjazásukat amióta kiszivárgott, hogy szeptember közepétől a nyugállományba vonulók már a jelenleginél jóval kisebb nyugdíjat fognak kapni. A rendőrszakszervezetek tudni vélik, hogy a speciális nyugdíjak legalább 15 százalékkal csökkennek.

Romániában a bírák és ügyészek, a katonák, a rendőrök, a titkosszolgálati ügynökök, a törvényhozók, pilóták, diplomaták, pénzügyőrök és alkotmánybírák kapnak - az illető ágazat számára hozott törvények értelmében - speciális állami nyugdíjat. Lia Olguta Vasilescu munkaügyi miniszter szerint százezer kivételezettnek akkora járandóságot fizetnek, mint a társadalombiztosítási rendszerben lévő négymillió nyugdíjasnak, ezt azonban a statisztikai hivatal az adatok hiányára hivatkozva nem erősítette meg.

Carmen Dan belügyminiszter tíz százalékos béremelés ígéretével próbálta hétfőn a rendőrök elégedetlenségét leszerelni, a tömeges nyugdíjazási kérésekkel súlyosbított létszámhiányt pedig, mint mondta, további négyezer állás meghirdetésével akarja pótolni.

A Szociáldemokrata Párt béremelések és adócsökkentések ígéretével nyert választást tavaly decemberben, a júniusban elfogadott bértörvényben azonban a közalkalmazotti béremelések nagy részét jövőre halasztották, a miniszterek pedig egyre nyíltabban beszélnek arról, hogy a költségvetési hiány féken tartása érdekében csökkenteni kell az állami kiadásokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: