2019-05-04 09:25:18• hírek • Bede Emőke

A kórházakban akár egy kézmosás is életmentő lehet

Az egészségügyi személyzet által továbbadott betegségek a világ számos pontján okozzák napi szinten a páciensek elhalálozását, s ez nem korlátozódik csak az elmaradott országokra. Egy-egy kórházi fertőzés akkor is emberéleteket követelhet, ha egyébként maga az egészségügyi intézet a legmodernebb eszközökkel van felszerelve.

Épp ezért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendszeresen igyekszik felhívni a figyelmet mindazon módszerekre, melyekkel meggátolható a kórházi fertőzések kialakulása. Bármennyire is banálisnak hangzik, ennek egyik legelső lépése a kézmosás népszerűsítése, ugyanis az egészségügyi személyzet tagjai olykor-olykor hajlamosan elfelejtkezni erről, s így taxiként viszik át egyik páciensről a másikra a különféle fertőzéseket. Ennek okán pedig a kezelt személyeknél olyan komoly betegségek is jelentkezhetnek (akár a kórház elhagyását követően is), melyek a beutalás pillanatában még nem veszélyeztették az életüket. Európa fejlet országaiban a betegek hét százalékát érintik az ilyen kórházi fertőzések, a gyengén vagy közepesen fejlett országokban azonban ez az arány már a 15 százalékot is elérheti.


Ha a romániai adatokat kutatjuk, akkor a legutóbbi egészéves összesítés, melyből tájékozódni lehet, a 2017-es évet summázza. A korábban a Hotnews által kikért és nyilvánosságra hozott adatok szerint két évvel ezelőtt az országban több mint 19 ezer kórházi fertőzéses esetet regisztráltak. A legtöbb, az egészségügyi személyzet által továbbadott betegségről szóló jelentés Bukarestből érkezett, szám szerint 5 246, de a realitáshoz hozzátartozik az is, hogy a legtöbb kórház épp itt, a román fővárosban található.


A büszkeségre okot egyáltalán nem adó második helyre Iasi megye futott be, ahonnan 2 469 esetet jelentettek, majd a harmadik helyre Kolozs került nem kevesebb mint 1 720 esettel. A toplistára még bekerült Temes (1.525), Szeben (655), Galati (547), Dambovita (439), Suceava (429) Brassó (406) és Maros megye (401) is.


Joggal vetődik fel a kérdés, hogy mi a helyzet Szatmár megyében? Nos, a már említett jelentés szerint 2017-ben 307 kórházi fertőzéses esetet regisztráltak megyénkben. Ebből 17 a pediátriai osztályon, 1 a szülészeten, 2 a nőgyógyászaton, 67 a sebészeten, 53 az intenzív terápiás osztályon történt, 11 alkalommal pedig dialízis során alakult ki infekció. A fertőzés a legtöbb páciensnek emésztési zavarokat okozott, de volt olyan is, aki légzési vagy vizelési nehézséget vagy bőrproblémákat tapasztalt. Ezen betegségek nagy része elkerülhető lett volna, ha az egészségügyi személyzet kiemelt figyelemmel gondoskodik a higiéniáról, s ennek egyik kulcsmomentumaként rendszeresen kezet mos.

 

A WHO Save Lives: Clean your hands néven futó kampánya azonban nem csak célzottan az alkalmazottaknak szól, ugyanis az efféle fertőzéseket könnyen továbbadhatják a kórházba érkező látogatók is. Utóbbiaknak tanácsos úgy a látogatás előtt, mint utána kezet mosni, illetve nem árt, ha tartanak maguknál egy gél vagy spray állagú kézfertőtlenítőt is. Ezekkel a szinte már minden kisboltban megvásárolható szerekkel ugyanis könnyen megoldható a fertőtlenítés akkor is, ha a konkrét kézmosás valamilyen ok miatt nem kivitelezhető. Nem érdemes elmulasztani ezt az apróságnak tűnő, de annál fontosabb lépést, hiszen a hanyagság valakinek akár az életébe is kerülhet. Moss tehát kezet és ments életet.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: