2019-11-02 13:25:35• hírek • Bede Emőke

A körforgalomnak köszönhetően javult a levegő minősége a Burgya-saroknál

A számok is azt mutatják, az elmúlt években javult Szatmárnémeti levegőjének minősége – derült ki a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség által közzétett értékelésből.

A Környezetvédelmi Ügynökség 2008 óta végez mennyiségi, minőségi és ismételt méréseket Szatmárnémetiben és Szatmár megyében annak érdekében, hogy figyelemmel tudják követni a levegő minőségét és szükség esetén be tudjanak avatkozni. Az e célt szolgáló, SM-1 jelzésű mérőállomás a szatmári Ioan Slavivi Főgimnázium udvarán található, az SM-2-es mérőműszer pedig Nagykárolyban, a Somesului utca 15. szám alatt monitorozza a levegő minőségének alakulását.


A két műszer nem csak a szálló por, de a kén-dioxid, nitrogén-dioxid, szén-monoxid és az ózon szintjének változásait is regisztrálja, majd mindezeket figyelembe véve egy hatlépcsős skálán értékeli a levegő minőségét. Az 1 a kitűnőt, a 6 a nagyon rosszat jelenti, de tartozik hozzá egy színkód is, amelyben a zöld a pozitív, a piros a negatív véglet, a sárga pedig a köztes állapot. Ezzel kapcsolatban pedig érdemes azt is tudni, hogy a levegőminőség alakulását az interneten valós időben is lehet követni, a calitateaer.ro oldalnak köszönhetően, mely az országban található mérőállomások adatait folyamatosan mutatja.


A legutóbbi Prefektusi Kollégium alkalmával bemutatott kiértékelő szerint az utóbbi években jelentősen csökkent az ipar és a közúti közlekedés okozta szálló por mennyisége, gondot okoz viszont az őszi-téli időszakban a háztartások fűtése és a növényi eredetű hulladékok nem megfelelő tárolása, kezelése és égetése során keletkezett por. Szatmárnémeti legszennyezettebb területe továbbra is a Burgya-sarok, viszont az ügynökség által mért adatok szerint a légszennyezettség a körforgalom kialakítása óta szignifikánsan visszaesett. Ennek oka abban keresendő, hogy a körforgalom hozzájárul a közúti forgalom akadálymentesítéséhez, felgyorsításához, ezzel pedig a kibocsátott füst és egyéb anyagok mennyiségének csökkentéséhez.


A környezetvédelmi ügynökség szerint nagyban lehetne javítani a város levegőjének minőségét a közúti infrastruktúra fejlesztése által, ugyanakkor esszenciális szerepe volna a Szamoson átívelő harmadik híd megépítésének is, mely a forgalom fluidizálása által a levegő minőségének jelentős javulását eredményezné.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: