2018-04-20 06:15:34• hírek • közlemény

A korai fejlesztés sorsdöntő lehet

Atipikusan fejlődő, fejlődési zavart mutató vagy fogyatékossággal élő, 0-7 éves korú gyermekeknek és családjaiknak nyújt segítséget a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet Szent József rehabilitációs Központja.

A 23 éve működő intézmény komplex koragyermekkori szocio-medikális és gyógypedagógiai intervenciós szolgáltatásokat biztosít: a kockázati helyzet,  fejlődési zavar vagy fogyatékosság szűrését, mérését és (korai) terápiás beavatkozást; a nehéz helyzetben lévő szülők és családok támogatását; orvosi, pedagógiai, pszichológiai és szociális segítségnyújtást, továbbá a beavatkozások koordinálását.


A központ névadója, a családok pártfogójaként is tisztelt Szent József szellemiségének megfelelően, az intézmény gyermek-, ugyanakkor családcentrikus. “Akár eltérő fejlődésű, akár sérült gyermek fejlesztéséről beszélünk, tudnunk kell azt, hogy nem elég a gyermek készségeit, képességeit fejleszteni, oda kell figyelnünk arra is, hogy a családjának milyen igényei, szükségletei vannak azért, hogy a családtagok pozitívan befolyásolják a gyerek fejlődését” – állítja Gnandt Gábor intézményvezető.


A keresztény ünnepek időszakában megszervezett ünnepvárók és más események, amelyeken a központot látogató gyerekek családtagjaikkal együtt vesznek részt, kiváló lehetőséget biztosítanak a kapcsolatteremtésre, a tapasztalatcserére, egy olyan közösség kialakítására, melynek tagjai segítenek egymásnak leküzdeni a nehézségeket és együtt örülnek az egyéni sikereknek is.


A helyi közösségnek a sérült személyekről kialakult szemléletmódjának megváltoztatása a Szent József Központ munkatársainak nemtitkolt célja. A  koragyermekkori intervenciós terápia akkor igazán hatékony, ha a családtagokon kívül a gyermek szűkebb és tágabb környezete is megérti és elfogadja a másságot. A tavaly zárult “Mindenkinek Becsengettek!” projekt, mely 10, koragyermekkori intervenciós terápiában részesült gyermek óvodai/ iskolai  közösségekbe való integrációját készítette elő, összesen több száz gyermeket, szülőt, pedagógust tett érdekeltté, ugyanakkor nyitottabbá az eltérő fejlődésű gyermekek iránt.


A szolgáltatások skálájának a gyermekek és családok igényeihez való folyamatos adaptálása a központban dolgozó orvosok, gyógypedagógusok,  gyógytornászok és szociális munkások állandó törekvése. A Szent József Rehabilitációs Központban a legkorszerűbb módszereket alkalmazzák, mint: a Vojta, szenzoros integrációs terápia, bazális stimuláció, komplex gyógypedagógiai ellátás, autizmus spektrum zavarokban PECS képes kommunikációs rendszer, komplex logopédiai intervenció, Kulcsár-féle mozgásterápia stb.


Az intézménybe járó gyermekek számára a tavalyi év folyamán kialakított Varázskert a hagyományosan teremben, speciális és nem speciális eszközökkel megtartott szenzoros-integrációs terápiák számára biztosít természetes helyszínt. Az eltérő fejlődésű gyerekek számára a szenzoriális terápiás kert lehetőséget ad arra, hogy izoláltan és megismételhetően ismerkedjenek meg olyan környezeti ingerekkel, melyekkel nem gyakran van lehetőségük találkozni.


Jövedelemadója 2%-ának a Caritas felé való átirányításával Ön a Szent József Rehabilitációs Központ munkáját is támogatja. Amennyiben adója 2%-át a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezetnek ajánlaná, töltse ki a 230-as űrlapot a Caritas adataival és legkésőbb május 25-ig juttassa el a lakhelyéhez tartozó adóhivatalba vagy adja le személyesen valamelyik Caritas-irodában. A szervezet adatai: Asociația Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare, adószám 4960929, banki számlaszám: RO80 RNCB 0221011282140001. Ne feledje, együtt mindig többet tehetünk a közösségért, melyben élünk!


Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: