2019-10-10 08:28:10• hírek • MTI

A korábbiaknál is hevesebb zavargások voltak szerdán Ecuadorban

A korábbiaknál is hevesebb zavargások voltak szerdán Ecuadorban a kormány megszorító intézkedései ellen.

A fővárosban, Quitóban az üres kormányzati épületek környékén több ezer erőszakos tüntető kövekkel dobálta a rohamrendőröket, akik viszont könnygázzal próbálták meg szétoszlatni a tömeget. A randalírozók megpróbáltak eljutni a kormány székházához, a Carondelet-palotához, de nem sikerült nekik, mert azt a rendőrség nagy erőkkel védi. A vöröskereszt bejelentette, hogy a veszélyes körzetekben felfüggeszti a mentőszolgáltatást. A napokban több mentőorvost és ápolót is támadás ért. A fővárosinál békésebb, de szintén több ezer fős tüntetés volt Guayaquil tengerparti városban.


Lenín Moreno elnök és kormánya szerdán visszaköltözött Quitóba, mindössze egy napig volt a székhelyük Guayaquilben. A vezetés az egyre erőszakosabbá váló tüntetések miatt menekült a tengerparti városba. Az elnök szerdán közölte, hogy tárgyal az elégedetlenkedőkkel, de miután több csoportra oszlanak, ez nem könnyű. A politikai válság egyelőre szemmel láthatóan nem csillapodik.
 

Kedd este Moreno éjszakai kijárási tilalmat rendelt el azokban a kerületekben szerte az országban, amelyek „stratégiai jelentőségűek”, miután kormányellenes tüntetők rövid időre behatoltak a törvényhozás – akkor már üres – épületébe is. Az éjszakai kijárási tilalom párhuzamosan van érvényben a múlt héten kihirdetett 30 napos szükségállapottal.
 

A politikai válság a múlt héten kezdődött Ecuadorban annak hatására, hogy a kormány egy sor megszorító intézkedést jelentett be, köztük az üzemanyagár-támogatás megszüntetését.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: