2010-10-19 18:47:56• hírek • Póti Orsolya

A könyvtár támogatja az oktatást

Több mint 400.000 könyvel és egyéb olvasmánnyal várja továbbra is a diákokat a Szatmár Megyei Könyvtár. Az intézmény képviselői a kedd délután előadás keretén belül egy újonnan induló projektet mutattak be, valamint ismertették a könyvtár szerepét és szolgáltatásait.

Az előadásnak a Ioan Slavici Kollégium díszterme adott otthont, amely zsúfolásig megtelt érdeklődő tanárokkal és diákokkal. "A bemutató az iskoláknak. A könyvtár támogatja az oktatást" elnevezésű projekt a könyvtár és a megyei Tanfelügyelőség közös megállapodásának eredménye, melynek keretén belül október november 30-ig több tevékenység zajlik. A programban többek között részt vesznek a megyeközpont líceumainak és iskoláinak könyvtárosai és pedagógusai, és lehetőség nyílik érdekes eszmecserék és beszélgetések kialakítására is.

A projekt célja elsősorban, hogy az új generációt megismertessék a könyvtár szolgáltatásaival, valamint rávilágítsanak arra, hogy mennyire nélkülözhetetlen az olvasás úgy az oktatási folyamatban, mint a tanulásban. Egy másik célja pedig, a Megyei Könyvtár képének javítása, az olvasás és az információ-igény felébresztése a diákokban.



"Könyvtárunk olvasókörének több mint felét diákok alkotják, és azt szeretnénk, ha a technika fejlődésének ellenére, továbbra is szívesen látogatnátok az intézményt, és igénybe vennétek szolgáltatásainkat." - mondta el Ioan Mircea Ardelean, a könyvtár igazgatója.

Az igazgató beszédét követően Paula Horotan, az ügyfélszolgálat vezetője a könyvtár működését mutatta be röviden, majd Raluca Constantinescu könyvtáros irányításával érdekes, interaktív Power Pointos bemutatóra került sor. Olyan kérdések merültek fel, mint például: miért olvasunk? Mi az olvasás előnye? Honnan szerezzük be a könyveket? Honnan érdemes beszerezni ezeket?

A közönség nem adott mindenre kielégítő választ, ezért a könyvtáros részletesen kifejtette az olvasás fontosságát, és ismertette a jelenlevőkkel a könyvtár szolgáltatásait.

A Szatmár Megyei Könyvtár összesen 420.000 különféle dokumentummal várja az olvasni vágyókat. Ez az összeg magába foglalja az alapgyűjteményt, az általános gyűjteményt és a hagyományokat. Az alapgyűjteményeket csakis az olvasóteremben lehet tanulmányozni, de sajnos ez még nem áll a lakosság rendelkezésére.

A könyvtárba való beiratkozás összege nagyon csekély, mindössze egy bélyegezett boríték ára, ennek ellenére mégis kevesen iratkoznak be; összesen mintegy 30.000 személyt tartanak nyilván.  A beiratkozás hétköznaponként 8 és 18 óra között zajlik, amelyhez a személyigazolvány, egy kép és egy bélyegezett boríték szükséges. A beiratkozás után az intézmény minden szolgáltatása ingyen áll az olvasók, illetve kölcsönzők rendelkezésére.

Alvin Toffler amerikai író szerint a könyv nem mást mint információ, az információ pedig erő. Az internet az írott szövegek, könyvek csupán 10 százalékát tartalmazza, és ezt sem mindig helyesen, a többi 90 százalék a könyvtárakban, archívumokban rejtőzik, csak meg kell keresni őket.




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: