2011-05-16 09:52:59• hírek • Kocsis Zoltán

A kontinuitás diadala - bajnok a Galac!

A 33. fordulóban megkaptuk a választ a román élvonalbeli labdarúgó bajnokság legfontosabb kérdésére: az Otelul Galac együttese nyerte a 2010-2011-es pontvadászatot, miután az utolsó előtti fordulóban, hazai pályán legyőzte legfőbb riválisát, a Temesvárt.

A bajnokság csúcsrangadója pontosan olyan játékot hozott, amilyenre számítani lehetett: nagy küzdelem, feszült idegek, sok reklamálás, kevés helyzet és összességében kevés foci - hű példája volt tehát a teljes román labdarúgásnak. Az találkozót teljesen megérdemelten nyerték meg a hazaiak, mert kevéske helyzetük közül kettőt értékesítettek: a 15. percben Viglianti szögletét követően Antal csúsztatott a kapuba, a 71. minutumban pedig Bus beadását küldte a kapuba Pena - szintén fejjel.

Hogy a sorminta nem szakadjon meg, az 53. percben Zicu szintén fejjel egyenlített Bourceanu szöglete után. A vendégek Ricketts és Lucchin révén kihagytak még egy-két komolyabb lehetőséget, összességében azonban egy percig sem tették azt a benyomást, hogy képesek nyerni a Duna-parton. Legfeljebb azt, hogy képesek nem kikapni - ám úgy még a román bajnokságot sem lehet megnyerni, hogy valakinek gyakorlatilag ugyanannyi győzelme legyen, mint döntetlenje.

A Galac győzelme dióhéjben összefoglalva a türelem és a kontinuitás győzelme: az acélosok akkor is kiálltak Dorinel Munteanu vezetőedző mellett, amikor másfél évvel ezelőtt a szurkolók a menesztését követelték. Beszédes és ugyanakkor elképesztő adat, hogy a Liga1 18 csapata között mindössze kettő olyan van, amelynek ugyanaz az edzője, akivel a klub már az előző szezonnak is nekivágott: Munteanu mellett Cristian Pustai mondhatja el ezt magáról a Medgyes kispadján. Ami még inkább megdöbbentő, hogy e két együttes mellett egyedül a Dinamo mondhatja el magáról, hogy az idei szezonban nem cserélt edzőt - miközben a Temesvár már a harmadiknál jár.


Otelul Galac - a 2010-2011-es román bajnok
Otelul Galac - a 2010-2011-es román bajnok


Hogy a türelem rózsát terem, azt jól mutatja a Medgyes esete is: a kis erdélyi város csapata évről évre lépegetett előre a tabellán, jelenleg pedig minden esélye megvan arra, hogy történelme során először kvalifikálja magát az európai kupákra. Ehhez nagy lépést tett meg még pénteken, amikor egy változatos meccsen 3-2-re legyőzte az előző kiírás bajnokát, a Kolozsvári CFR-t. A vasutasok Rada és Hora révén pedig kétszer is megszerezték a vezetést, de Eric duplája és Parvulescu találata azt jelentette, hogy a „gázosok" otthon tartották a három pontot és jelen pillanatban megelőzik a Steauát.

A tabella élén tehát a 67 pontos Galac négy egységnyi előnyt szerzett a Temesvár előtt és ezt már egy forduló alatt nem lehet ledolgozni, így az Duna-partiak megszerezték nem csak saját maguk, de Moldva történelmének első labdarúgó bajnoki címét. Az utolsó fordulóban a Temesvár és Vaslui távolsági harcot vív egymással a második helyért és a Bajnokok Ligája selejtezőjéért - a bánságiak a Dinamót fogadják, a moldvaiak Targu-Jiuban utaznak.

A 33. forduló eredményei:
Urziceni - Astra 0-3
gólok: Rusu (16.), Stan (58.), Matel (77.)

Medgyes - Kolozsvári CFR 3-2
gólok: Eric (31., 75.) Parvulescu (59.) illetve Rada (29.), Hora (36.)

Kolozsvári Universitatea - Rapid 1-2
gólok: Pacurar (68., 11-es) illetve Herea (27.), Frunza (39.)

Brassó - Pandurii 3-2
gólok: Ilyés (8., 11-es), Cardoso (58.), Majernik (82.) illetve Vranjes (62., 11-es), Stromajer (90.)

Vaslui - Sportul 4-2
gólok: Balace (36.), Pouga (57.), Adailton (59.), Wesley (80.) illetve Maxim (90., 11-es), Curelea (90.)

Galac - Temesvár 2-1
gólok: Antal (15.), Pena (72.) illetve Zicu (52.)

Hétfői meccsek:
Beszterce - Craiova 17.00
Steaua - Marosvásárhely 21.00
Dinamo - Branesti 21.45

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: