2013-02-20 18:27:49• hírek • MTI

A konklávéról készül rendelkezni XVI. Benedek

A pápaválasztó konklávé esetleges korábbi időzítésére utalt szerdán Federico Lombardi szentszéki szóvivő, bejelentve, hogy XVI. Benedek február 28-i lemondása előtt a konklávé szabályairól rendelkezhetne.

Az egyházfő "azt mérlegeli, hogy a következő napokban, még az apostoli szék megüresedése előtt, motu proprio, vagyis saját kezdeményezésére intézkedést bocsát ki a konklávéra vonatkozó rendelkezések pontosításáról" - fogalmazott Lombardi.
Arra az újságírói kérdésre, hogy a pápai intézkedés a konklávé korábbi összehívására vonatkozik-e, Lombardi úgy válaszolt, nem tudja, hogy a pápa "szükségesnek tartja-e a konklávé kezdeti időpontjára vonatkozó pontosítást".
Az olasz sajtó azonban máris a konklávé korábbi kezdetéről ír.

A pápaválasztás szabályai szerint a 80 évnél fiatalabb, pápaválasztó bíborosok ülését az apostoli szék megüresedésétől számított 15-20 napon belül kell összehívni.

"Ha a pápa február 28-i búcsúztatására a bíborosok már mindannyian Rómában lesznek, felesleges tovább várni, akár rögtön az apostoli szék megüresedése után meg lehet kezdeni a konklávét" - hangoztatta az újságíróknak a konklávé-szakértőként ismert Ambrogio Piazzoni, a Vatikáni Könyvtár alprefektusa. Hozzátette, hogy a II. János Pál által 1996-ban kiadott, a konklávé reformját tartalmazó Universi Dominici Gregis (Az Úr egész nyájának pásztora) apostoli rendelkezés szerint a 15-20 napos határidő módosítható.   

"Erről azonban XVI. Benedeknek kell döntenie. Egészen február 28-án este 19 óra 59 percig van rá ideje" - fogalmazott Piazzoni.

A konklávé gyorsított összehívása XVI. Benedek lemondásának február 11-i bejelentése óta napirenden szerepel. Mivel új egyházfőt nem elődje halála miatt kell választani, és ezért nem kell figyelembe venni a temetést és a gyász időszakát sem, a bíborosok a megszokottnál korábban bevonulhatnának a Sixtus-kápolnába. Ez abban is segíthetne, hogy már a húsvéti nagyhét előtt megválasszák XVI. Benedek utódját.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: