2018-01-05 11:47:07• hírek • Kocsis Zoltán

A komoly érvágás ellenére sem emel adót Vetés

Közel két millió lejes mínuszt jelent Vetés számára a kormány által november elején elfogadott személyi jövedelemadó-csökkenés, az önkormányzat mégsem kíván emelni a helyi adókon.

A személyi jövedelemadó 16%-ról 10%-ra való csökkentésének nyertesei a munkaadók, vesztesei pedig az önkormányzatok. A polgárok, akiknek elvileg kedveznie kellene a módosításnak, vajmi keveset fognak ebből érezni, a nettó fizetés összegének kiszámításakor ugyanis elvésznek majd a változtatás pozitív hatásai.
 

Az önkormányzatok számára azonban az egyik legfontosabb bevételi forrás évről évre pontosan a személyi jövedelemadó. Amelyből januártól 37% -kal (!) kapnak kevesebbet!

„Nem tudom, miért kellett hozzányúlni az előző rendszerhez, amely jól működött. Az önkormányzatok minden hónapban megkapták a pénzüket megbízhatóan. Erre tudtak építeni”, adott hangot értetlenségének Ilyés Gyula, Vetés polgármestere. Aki elmondta azt is, ez a kormányzati döntés 1,8 millió lejes kiesést jelent Vetés község költségvetésének. Kolozsvár például 30 millió eurótól esik el...
 

„Mindez nem veszélyezteti az önkormányzat, a közszolgáltatások jó működését, minden mást viszont igen: a beruházásokat, a kultúra, a sport finanszírozását”, magyarázza Ilyés. Ami azonban Vetés számára a legfontosabb: a 4-5 évre tervezett útmodernizálási munkálatokat legalább két évvel fogja meghosszabbítani ez a súlyos bevételkiesés.
 

Mindennek ellenére a Vetési Polgármesteri Hivatal nem tervezi megemelni a helyi adókat, illetékeket – hacsak a már elindított útmodernizálási beruházás ezt szükségessé nem teszik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: