2011-04-04 12:04:35• hírek • Szatmár.ro

A kommunizmusra emlékeznek

Parasztok és a kommunizmus címmel nyílik kiállítás.

Április 5-én, 14.30 órakor kerül sor a Szatmár Megyei Múzeum kiállítótermében (Bd. Vasile Lucaciu, 21 szám) a Parasztok és a kommunizmus c. kiállítás megnyitójára. A kiállítás alapjául szolgáló tablókat a Civil Akadémia Fóruma, Az Ellenállás és a Kommunizmus Áldozatainak Emlékére létrehozott intézmény keretében működő Kommunizmus Nemzetközi Kutatóintézet munkatársai állították össze.

A kiállítás kurátora Romulus Rusan a Kommunizmus Nemzetközi Kutatóintézetének igazgatója. A kiállítás levéltári dokumentumok, korabeli fényképek és visszaemlékezések révén kísérli meg visszaadni az egykori falusi világot, amit a kommunizmus gőzhengere felszámolt. A kiállítás egyik központi eleme az 1949-1962 közötti kommunizmusellenes parasztmozgalmakat bemutató képek.

A Szatmárnémeti kiállítás a megyében történt folyamatot és a parasztok szenvedéseit egy külön részlegben fogja bemutatni. Ennek létrehozásában a Szatmár Megyei Múzeum mellett partnerintézményként közreműködtek a Szatmári Hagyományos Kultúra Megőrzésére és Bemutatására Létrejött Megyei Központ, az aradi székhelyű Vasile Goldis Nyugati Egyetem Szatmári Fiókja valamint a Megyei Tanfelügyelőség.


A kollektivizálás az egyik központi témája a kiállításnak
A kollektivizálás az egyik központi témája a kiállításnak


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: