2015-01-27 13:35:07• hírek • Kocsis Zoltán

A kommunizmus múzeuma a Közigazgatási Palotában

A kommunizmus múzeumát alakítaná ki a Közigazgatási Palotában a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ, amely idén két új mellszobrot tervez állítani Szatmárnémetiben, derült ki az intézmény keddi évértékelő sajtótájékoztatóján.

Az intézmény képviseletében László Róbert kiemelte, hogy a 2012-es esztendővel ellentétben, amikor az intézmény semmiféle saját bevételt nem generált, a tavaly 18.000 lejes hozamot könyvelhettek el. A központ a tavalyi esztendőben közel kétszáz különböző jellegű rendezvényt szervezett, amelyek közül elsősorban a Sambra Oilor folklór fesztivált, az Oteloaiát és a bogdándi néptáncfesztivált emelte ki. Beszámolója szerint a rendezvényeken megközelítőleg 130.000 fő vett részt.

Az idei tervekről szólva elmondta, szeretnének két mellszobrot avatni Szatmárnémetiben Gheorghe Dragosnak és Ioan Slavici-nak. Mindkét alkotás a két férfi nevét viselő iskola előtt áll majd.

Adrian Stef tanácselnök elárulta ugyanakkor, hogy a központ, a megyei múzeum és a megyei könyvtár közreműködésével, azok archívumainak felhasználásával, valamint magánszemélyek kollekcióinak bevonásával a Közigazgatási Palotában egyfajta múzeumot hoznának létre a helyi kommunizmusra emlékezve. „A földszinttől a 15. emeletig a lépcső mentén állítanánk ki a tárgyakat, amelyek beszerzése még folyamatban van. A megvilágításukat is meg kell oldanunk. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy az emberek - úgy a szatmáriak, mint a turisták - ismerjék Szatmár ezen fekete korszakát, annak vezetői személyiségeit", jelentette ki Stef.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: