2019-02-25 20:42:01• hírek • Közlemény / MTI

A kommunizmus mintegy húsz millió áldozatáról emlékeztek meg Máriapócson

A kommunizmus áldozatairól tartottak megemlékezést Máriapócson, melyre Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere, illetve Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács vezetője is ellátogattak.

Polgármesterünk közösségi oldalán osztotta meg az eseményt és az ott készült fényképet. Bejegyzésében eképp ír:

 

"Február 25-e a kommunizmus áldozatainak emléknapja. Mindszenty József bíboros-hercegprímás szobrának megkoszorúzása Máriapócson.
 

Eminenciás Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek, Palánki Ferenc Debrecen-nyíregyházi megyés püspök, Kocsis Fülöp a Hajdúdorogi főegyházmegye érsek-metropolitája, Szocska A. Ábel bazilita szerzetes, a Nyíregyházi egyházmegye megyéspüspöke, Prof. Dr. Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere, Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár Román István kormánymegbízott, Tilki Attila és Simon Miklós országgyűlési képviselők, Pataki Csaba, Szatmár megyei tanács elnöke, Kiss András megyei képviselő és Papp Bertalan, Máriapócs polgármestere társaságában helyeztük el koszorúinkat."

 

Rövid történelmi ismertető: Meghaladja a 100 milliót a kommunizmus áldozatainak száma - meséli a történész

Százmilliónál is többen lehetnek azok, akiket a kommunizmus áldozatának lehet tekinteni - mondta Bognár Zalán, a Károli Gáspár Református Egyetem docense hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

 

A történész a kommunizmus áldozatainak emléknapján elmondta, csak a Szovjetunióban mintegy 20 millióan haltak meg a diktatúra miatt, Kambodzsában a Pol Pot-rezsim idején az ország egyharmadát kiirtották, s jelentős volt az áldozatok száma Kínában is. Ezen diktatúrák - mivel nem társadalmi konszenzussal kerültek hatalomba - csakis erőszakkal tudták fenntartani befolyásukat, s nagyon sokan kerültek lágerekbe, börtönökbe. Az áldozatok valódi számát és a történetüket feltárni nagyon hosszú időt vesz majd igénybe, hiszen az adatok hiányosak, sok dokumentum eltűnt Magyarországon is - mondta.

 

Magyarország Országgyűlése 2000. június 13-án elfogadott határozata minden év február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánította. Közép- és Kelet-Európában elsőként Magyarország döntött úgy, hogy legyen emléknapja a kommunizmus áldozatainak, akikről először 2001. február 25-én emlékeztek meg az Országgyűlésben és az ország középiskoláiban, azóta minden évben tartanak emlékünnepségeket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: