2019-06-27 04:55:36• hírek • MTI

A kommunizmus borzalmait bemutató múzeum létesül a parlament épületében

A romániai kommunizmus borzalmait bemutató múzeum létesül a román parlament épületében - döntötte el szerdán a román képviselőház.

A bukaresti parlament alsóháza ügydöntő jogkörrel szavazott a törvénytervezetről, amelyet a törvényhozói testület 276 támogató vokssal, két tartózkodás mellett fogadott el. A szenátus korábban elutasította a tervezetet. A jogszabályt Klaus Iohannis államelnöknek kell aláírnia ahhoz, hogy hatályba lépjen.


A törvény szerint a múzeum az 1945-1989 közötti időszak társadalmi, gazdasági és kulturális életét mutatja be úgy, hogy a közönség megfelelő módon tájékozódhasson a kommunista rezsim ellenfelei ellen elkövetett erőszakról, gyilkosságokról, kínzásokról. A múzeumnak a kiállítandó anyagát közintézményekkel való együttműködésekből, adományokból, vásárlásokból kell előteremtenie. A múzeum a kulturális minisztérium alárendeltségébe tartozik, amelynek a jogszabály hatályba lépésétől számított 120 napon belül határozatot kell beterjesztenie a kormányhoz a múzeum megalapításáról.


Az új múzeum éppen abban a - Nép Házának nevezett - épületben kapna helyet, amelyben a román parlament is működik. A gigantikus méretű épület rendkívül költséges volt, és arra volt hivatott, hogy kielégítse az egykori Nicolae és Elena Ceausescu kommunista diktátorházaspár szeszélyeit és luxusigényét, miközben Románia lakossága nélkülözéseket volt kénytelen elszenvedni. Az épületben működik már egy kortárs művészeti múzeum.


A kommunizmus borzalmait bemutató múzeum megalapítása nem új ötlet, Traian Basescu volt államfő is javasolta 2006-ban, amikor egy, történészek által készített jelentés alapján elítélte a kommunizmust. Az ő két elnöki mandátuma alatt azonban nem valósult meg, ezért 2014 decemberében Temesváron az 1989-es romániai rendszerváltozás 25. évfordulója alkalmából Klaus Iohannis jelenlegi elnök is szorgalmazta az alapítást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: