2009-04-06 17:12:12• hírek • MTI/AFP/AP

A kommunisták nyerték a választást

A Moldovában hatalmon lévő Európa-barát kommunisták több mint 50 százalékos eredménnyel abszolút többséget szereztek a vasárnapi parlamenti választásokon a hétfőn nyilvánosságra hozott legfrissebb eredmények szerint.

A központi választási bizottság a szavazatok 97 százalékának összeszámlálása alapján tette közzé ezt az eredményt.
Az elért szavazati arány azt jelenti, hogy a kommunistáknak 61 vagy 62 képviselői helyük lesz a 101 tagú parlamentben. Ennyi képviselővel elérik a 60 százalékos többséget, amellyel meg tudják majd választani az új államfőt az április 8. és június 8. között tartandó választáson.

Az eddigi államfő, Vladimir Voronin 2001 óta állt az ország élén, mint Európa egyetlen kommunista elnöke, népszerűvé vált a stabilitás megteremtésének és a gazdasági növekedésnek köszönhetően, harmadik mandátumot azonban a moldovai alkotmány értelmében már nem vállalhat.

A helyi Adept elemző cég szakértője szerint a kommunisták a stabilitásban érdekelt ellenzék soraiból választanak majd elnökhelyettest. Voronin korábban utalt arra, hogy szeretne  "moldovai Teng Hsziao-ping" lenni. A néhai kínai vezető magasabb állami hivatal vagy párttisztség nélkül is a legbefolyásosabb politikus maradt hazájában. Elemzők szerint elképzelhető, hogy a leköszönő államfő a parlament elnöke, vagy a kommunista frakció vezetője lesz.

Az ellenzékben lévő, szintén Európa-barát három párt összesen a szavazatok 35 százalékát szerezte meg: a Liberális Pártnak 13, a Liberális Demokratáknak 12, míg a Mi Moldovánk nevű tömörülésnek 10 százalék jutott.

A moldovai parlamenti választások összességükben megfeleltek a nemzetközi normáknak - közölte hétfőn megfigyelői jelentése alapján az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ). A szervezet megállapította, hogy a voksolás békében, nagyobb incidens nélkül zajlott le, bár voltak jelentős "eljárási hibák". Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenleginél jobban kell biztosítani, hogy "ne legyen adminisztratív beavatkozás a választási folyamatba és erősíteni kell a közbizalmat is".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: