2009-08-10 11:55:32• hírek • Tóth Klarissz

A koleszterin generációja

Az életkor előrehaladtával az emberi szervezet óhatatlanul veszít védekezőképességéből, ennek következtében pedig jóval több betegség alakul ki. Ez a jelenség természetesnek mondható, de mi a helyzet egy fiatal, életerős szervezet esetében?

A magas koleszterinszint - amit a külföldi szakirodalom koleszterolként emleget - a legfrissebb statisztikai adatok tanúsága szerint egyre több fiatalnak okoz gondot. A jelenség oka, hogy az erekben magas a mészlerakódás aránya, vagyis magas vérkoleszterinszint alakul ki. Sok fiatal abba a tévhitbe ringatja magát, hogy bizonyos betegségek csak idősebb korban jelentkeznek, holott az általános tapasztalat azt mutatja, hogy egyes rendellenességek már fiatal korban is felütik a fejüket. Ide sorolható többek között a magas vérkoleszterinszint is.

Megelőzés céljából sokan szeretnék megtudni, vajon hogyan és milyen módszerrel akadályozható meg, hogy a koleszterin az érfalakon lerakódjon? A magas vérkoleszterinszintet valamint az érelmeszesedést többnyire az idősek egészségügyi problémájának tekintik. Mivel napjainkban a családok többsége egészségtelenül táplálkozik, ebből kifolyólag nem ritka, hogy a magas koleszterinszint már gyermekkorban is megtapasztalható, ezért az erek elmeszesedése egyre fiatalabb korban megkezdődik.

A probléma jelentkezését követően a szülők kétségbeesetten keresik a kiváltó tényezőket. Amennyiben a probléma valóban nagy, kezdetét veszi a gyógyszerek kezelés és az életmódváltás. A szakértők mindenekelőtt a megelőzésre helyezik a hangsúlyt: heti két-három alkalommal testmozgás, egészségkímélő étrend, de számtalan természetgyógyászati módszer is a rendelkezésünkre áll. A közfelfogásban egyenlőségjelet tesznek az állati eredetű élelmiszerek, a zsiradék és a koleszterin között.

Tudnunk kell, hogy koleszterin elsősorban az állati eredetű élelmiszerekben (zsírokban) található. Nem véletlen, hogy a vegetáriánus vagy zsírszegény ételeket fogyasztó gyerekek és fiatalok vérkoleszterin-értéke jóval alacsonyabb, mint zsírban gazdag ételeket fogyasztó társaiké. Táplálkozás szakértők szerint az életkor előrehaladtával automatikusan nő a szervezet zsírtartalma, ezért a prevencióra már gyermekkorban is nagy hangsúlyt kell fektetni. Ebből kifolyólag az étrend alapját elsősorban sok gyümölcsnek, zöldségnek, főzelékféléknek és magvaknak kell képeznie. A lehetőség adott, csak élnünk kell vele!


Sokak életét megkeseríti a pattanásos, tág pórusú és aknés arcbőr Toth Klara: képaláírás

A magas vérkoleszterinszintet valamint az érelmeszesedést az idősek egészségügyi problémájának tekintik


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: