2010-11-11 09:03:06• hírek • Szatmár.ro

A kolerajárvány elérte a haiti fővárost

A haiti egészségügyi miniszter megerősítette, hogy az ország nagy részét sújtó kolerajárvány elérte a 3 milliós fővárost, Port-au-Prince-t is, miután eddig már 73 betegnél állapították meg a kórt - adta hírül kedden a BBC News. A hatóságok hétfőn még csak egy igazolt megbetegedésről tájékoztattak.

A január 12-i földrengés által lerombolt városban, ahol a lakók fele sátortáborokban él, a kolera gyors terjedésére számítanak. A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) azt jósolja, hogy Haitiban az elkövetkező években még több tízezren fertőződhetnek meg a kórral. A haiti egészségügyi minisztérium keddi közlése szerint október óta már 583 ember életét követelte a hasmenéssel és hányással járó, gyors kiszáradáshoz vezető betegség.

Port-au-Prince-ben most több tucat koleragyanús esetet vizsgálnak, túlnyomórészt az egyre bővülő Cité Soleil nyomornegyedben, országszerte pedig már több mint 9 ezer embert kezelnek a betegség tüneteivel.
"A kolerajárvány már nem csak egy egyszerű egészségügyi szükséghelyzet, hanem nemzetbiztonsági üggyé vált" - hangsúlyozta Gabriel Thimote, a közegészségügyi minisztérium főigazgatója egy sajtótájékoztatón.

Jon Kim Andrus, a PAHO igazgatóhelyettese elmondta, hogy nehéz jóslatokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, milyen méreteket ölt majd a betegség Haitiban. Az egészségügyi szervezet az 1990-es években Peruban kitört, majd 16 latin-amerikai országra átterjedt, 6 éven át tartó kolerajárvány statisztikái alapján azonban arra a következtetésre jutott, hogy akár 270 ezren is megfertőződhetnek a 10 milliós közép-amerikai országban. Andrus ugyanakkor megjegyezte: a helyzet akár a jósoltnál is rosszabb lehet, tekintettel arra, hogy Haitiban rosszabb körülmények uralkodnak, mint annak idején Peruban, és eddig a halálozási arány is magasabb annál, mint amit a latin-amerikai járvány tombolásakor feljegyeztek. A szakember szerint a legfontosabb teendő most a haiti lakosság felvilágosítása a betegség megelőzésével, illetve kezelésével kapcsolatos tudnivalókról.

A múlt héten a karibi országon átvonuló Tomas hurrikán, és a vele járó heves esőzések csak tovább nehezítették a lakosság hozzáférését az alapvető higiéniához, és sokan szennyezett vízből isznak, amely a betegség terjedésének egyik fő forrása. A Port-au-Prince-ben dolgozó segélymunkások elmondták, hogy a legnagyobb biztonságban még mindig a sátortáborok lakói vannak, akik hozzá tudnak férni a tiszta vízhez, ellenben a régi fővárosi nyomornegyedekben élők komoly veszélynek vannak kitéve.

A PAHO arra is figyelmeztet, hogy a kolerajárvány könnyen átterjedhet a szomszédos Dominikai Köztársaságra, s ezért szakértőket küldött az országba a lakosság felkészítése céljából. Október végi megjelenése óta a betegség Haiti tíz megyéjének felére terjedt ki. Az országban korábban még sohasem jegyeztek föl kolerát.


A tákolt sátor-táborokban futótűzként terjedhet a betegség
A tákolt sátor-táborokban futótűzként terjedhet a betegség


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: