2013-06-20 16:16:49• hírek • Szatmár.ro

Megyei Pálinkaverseny: 150 párlatot pontoztak

A pálinkaverseny díjátadójára szombaton fog sor kerülni a régi központban felállított színpadon.

Igazi hagyománya van már a Szatmár Megyei Pálinkaversenynek: idén a kilencedik alkalommal választották ki a megye legjobb pálinkáját, amelyet a Nagy Arannyal jutalmaznak. De hogy kié az idei verseny legjobb pálinkája, egyelőre titok - ez csak a szombati díjátadón fog kiderülni. Egy azonban biztos: idén 150 párlatot neveztek be a versenyre, s míg tavaly - ahogy az egyik zsűritag fogalmazott - volt ihatatlan pálinka, idén más minőségilegt sokkal színvonalasabb gyümölcspárlatokat versenyeztettek a termelők. A 150 mintából egyébként a legtöbb szilvapálinka volt szám szerint 103. Érdekesség, hogy 2012-es szilvapálinka csak 18 volt ezek közül, a legidősebb pedig 1978-ból származott. Húsz almapálinka, 13 körte és 5 barack is versenyzett, illetve egyetlen különlegesebb, naspolyapálinkát is értékelt a zsűri.

A zsűritagok a szerdai nap folyamán 60 párlatot kóstoltak meg, csütörtökön pedig 90-et pontoztak. Az alső helyezett, azaz a Nagy Arannyal kitüntetett pálinka termelője 500 lej pénzdíjat is kap, a következő 14 aranyérmes párlat pedig egyenként 250-250 lej pénzjutalmat nyer.

A pálinkaverseny zsűrijében idén is ott volt a magyarországi pálinkalovag, Bagin Sándor. A szakemberrel folytatott beszélgetésünk során kiderült, hogy már nálunk is kezd divatba jönni az elv, hogy nem 100 liter pálinkát készítünk, hanem inkább 80-at, de az minősségi termék lesz. Arra a kérdésre, hogy milyen a jó pálinka, a következő választ kaptuk: a jó pálinka egészséges, érett gyümölcsből készül, komoly technológiával és egy tapasztalt főzőmester segítségével. A pálinkaverseny zsűrijének a tagjai a pálinkát kóstolva könnyen kiszúrják a főzési folyamat során vétett hibákat, de még azt is, ha a földről felszedett gyümölcsöt nem mosták meg kellőképpen...

150 párlatot neveztek be a versenybe

A Szatmár Megyei Tanács által támogatott és a Szatmár Megyei Agrárkamara által szervezett IX. Megyei Pálinkaverseny díjátadójára a IV. Szatmári Pálinkafesztivál keretében fog sor kerülni szombaton, a Divatház közelében feláűllított színpadon. A 11 órakor kezdődő ünnepélyes megnyitón felvonulnak majd a Szabolcsi Pálinkalovagok és a Szatmári Pálinka Lovagrend tagjai is. A régi városközpontban továbbá meg is lehet majd kóstolni a minőségi párlatokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: