2013-09-26 11:06:18• hírek • MTI

Döntött az alkotmánybíróság a kóborkutya-törvényről

Nem alkotmányellenes a kóbor kutyák elaltatását lehetővé tevő törvény - határozott szerdán a román alkotmánybíróság.

A parlament szeptember első felében szavazta meg, hogy elaltathatják a hatóságok azokat a kóbor kutyákat, amelyeket a begyűjtésüktől számított tizennégy napig senki nem fogad örökbe. Ezt a jogszabályt mintegy harminc törvényhozó támadta meg az alkotmánybíróságon, de a taláros testület elutasította észrevételeiket.

A jogszabályt szinte azonnal aláírta Traian Basescu államfő, aki kilenc évvel ezelőtt maga kezdeményezte bukaresti főpolgármesterként a kóbor ebek elaltatását, sikertelenül. Az elnöki hivatal szerdán délután, röviddel az alkotmánybírósági döntés után adott ki egy közleményt, amelyben közölte, hogy Basescu kihirdette a törvényt.

Bukarestben szerdán állatvédők tüntettek a parlament épülete előtt, amely az alkotmánybíróságnak is otthont ad. A közvéleményt ugyanis hetek óta lázban tartja a kóbor kutyák ügye, amely ismét terítékre került azt követően, hogy szeptember elején kóbor kutyák martak halálra egy egyedül hagyott négyéves gyereket a fővárosban.
Az ügyészség még vizsgálja az esetet, de a hatóságok szükségesnek tartották a törvény azonnali elfogadását, ugyanis Bukarestben egyes becslések szerint több mint 60 ezer gazdátlan eb él az utcán.

A kutyák jogait védő Vier Pfoten Alapítvány szerint az alkotmánybíróság szerdai döntése "szabad utat nyit a kóbor kutyák tömeges megölése" előtt. Az alapítvány felhívást intézett a polgármesterekhez és az állatorvosokhoz, hogy a kutyák elaltatását halasszák el, ameddig lehetséges, ugyanis a jogszabály lehetőséget biztosít az önkormányzatoknak, hogy a 14 napos határidő után is az állatmenhelyeken tartsák a nem agresszív és az egészséges állatokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: