2015-10-14 19:29:46• hírek • MTI

A kivitelező kell újraépítse az autópályát

A dél-erdélyi autópálya tavaly novemberben átadott kétszáz-háromszáz méteres szakaszának elbontására és újraépítésére kötelezte az autópálya-társaság (CNADNR) a kivitelezőt.

A társaság honlapján közzétett szerdai közlemény szerint kizárólag a kivitelezőt terheli a felelősség a repedések miatt, amelyek a Nagyszeben és Szászváros (Sibiu-Orastie) közötti szakaszon az útburkolaton keletkeztek. A CNADNR leszögezte, a tervezési és az útépítési munkálatokat is végző olasz Impregilo Salini társaságnak saját költségén kell kijavítania a hibát.

Szerdán a Romania Libera napilap idézett egy szakértői jelentésből, amely az autópálya-szakasz teljes újraépítését javasolta. A jelentés szerint a problémát az okozza, hogy 8-10 méteres mélységben beszivárog a víz a pálya alá. A CNADNR közölte: a közelmúltban három független szakértői csoport is jelentést készített az autópályán jelentkező hibákról, és valamennyien arra a következtetésre jutottak, hogy az útépítő nem tartotta be a kivitelezési tervet.

Narcis Neaga, az autópálya-társaság vezérigazgatója drasztikus megoldásnak tartotta az út elbontását, de hozzátette, a kivitelező csak így felelhet meg a minőségi és biztonsági előírásoknak.
A meghibásodott pályaszakaszt tavaly novemberben, két nappal a - Victor Ponta miniszterelnök által elvesztett - elnökválasztás előtt nyitották meg. A pályanyitáson Victor Ponta miniszterelnök és Ioan Rus akkori szállítási miniszter is részt vett. A pályaszakasz hivatalos átvétele azóta sem történt meg.

Az olasz kivitelező úgy tekinti: mentesült a felelősség alól azáltal, hogy az autópályatársaság kérésére és felelősségére indult el a forgalom a pályán. Az első repedések néhány hónappal később jelentkeztek, szeptember elején pedig teljesen lezárták a pályaszakaszt.

Az Európai Unió forrásaiból épülő dél-erdélyi autópálya a magyar-román határ nagylaki határátkelőhelyétől Aradon, Temesváron és Déván át vezet Nagyszebenbe, majd az Olt völgyén szeli át a Kárpátokat. A pályának eddig a határ és Temesvár közötti, valamint a Déva és Nagyszeben közötti szakaszait adták át.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: