2012-11-27 11:07:11• hírek • Szatmár.ro

A kistermelők érdekeit is felkarolják

Szatmárnémeti és környéke őstermelőivel, no meg a vásárlókkal találkozott a Nagypiacon, a Szamos-piacon, a 17-es lakónegyed piacán és a Kispiacon Kereskényi Gábor és Szász Piroska parlamenti képviselőjelölt és az RMDSZ megyei és városi tanácsosokból, vidékfejlesztési szakemberekből és önkéntesekből álló csapata.

A találkozó tanulságait, a termelők igényeit és RMDSZ ezekkel kapcsolatos álláspontját Kereskényi Gábor foglalta össze: "Az öntözési rendszer hálózatának hiánya következtében a mezőgazdaság az időjárás alakulásának függvénye. Ez nagymértékben sújtotta idén is a kistermelőket hiszen nagy szárazság volt. Ugyancsak gondot jelent, hogy a hazai állami támogatás jóval alacsonyabb, mint a magyar, a szlovák vagy a lengyel, ezért az ezekből az országokból beáramló termékek tönkreteszik a kistermelőinket.

Az csak hab a tortán, hogy a szupermarketek szinte szóba sem állnak a kistermelőkkel, így a biotermékek csak nagyon ritkán kerülhetnek a bevásárlóközpontok polcaira. Arra is minimális az esély jelen pillanatban, hogy a kistermelők EU-s forrásokból fejlesszék gazdaságaikat, hisz jelenleg inkább a nagyobb gazdaságok részesülnek támogatásban."

A képviselőjelölt kijelentette, az RMDSZ-nek hosszútávú elképzelései vannak a mezőgazdaság terén, ezeknek egyik alappillére a kistermelők jogállásának megfelelő szabályozása, létbizonytalanságuk a megszüntetése. "Módosítani kell a hitelezési rendszert, mert a kistermelőknek minimális esélyük van arra, hogy bankhitelt kapjanak. Elfogadhatatlan az is, hogy a termelők ne tudják, mi lesz velük, ha elérik a nyugdíjkorhatárt" - tette hozzá Kereskényi.

Az RMDSZ városi tanács frakció javaslatára a Piacfelügyelőség nagyobb figyelmet fordít az elkövetkezőkben arra, hogy inkább a termelők, mintsem a viszonteladók kapjanak piaci helyeket, valamint tavasszal javítani kívánnak a piaci körülményeken is.

A piacokon találkoztak az őstermelőkkel az RMDSZ jelöltjei

A piacokon találkoztak az őstermelőkkel az RMDSZ jelöltjei

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: