2012-10-10 09:09:30• hírek • MTI

A kissebbségi jogok is szóba kerülnek

Az őshonos kisebbségek jogai is bekerülnek az Európai Néppárt (EPP) programjába a kereszténydemokrata, konzervatív és néppártokat tömörítő ernyőszervezet október 17-én és 18-án Bukarestben tartandó 21. kongresszusán - közölte az MTI-vel Borbély László, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikai alelnöke.

Az RMDSZ 1993 óta tagja az európai jobbközép pártok családjának és a Demokrata Liberális Párttal (PDL) együtt házigazdája az EPP bukaresti kongresszusának.
"Részt vettünk a kongresszus előkészítésében, és az RMDSZ-nek sikerült elérnie, hogy külön alfejezetként bevigyük az EPP programjába az őshonos kisebbségek kérdését. Elismerték, hogy más egy őshonos kisebbség, amely több száz éve itt él, és más helyzet az, amikor egyesek 30-40-50 éve vándoroltak be máshonnan több uniós országba" - magyarázta az RMDSZ alelnöke.

Az MTI kérdésére, hogy mi kerül be ebből a témakörből az EPP programdokumentumába, Borbély László azt válaszolta: a szöveg nem tér ki részletekre, mivel ez egy tömör választási program, amellyel az EPP a 2014-es európai parlamenti választásokra készül.
"Egy általános megfogalmazás, amely arról szól, hogy tisztelni kell az őshonos kisebbségek jogait, hagyományait, kultúráját, és ezt megfelelően kell kezelni, és az EPP ezekre odafigyel. Nem lehet egy választási programban nagyon alaposan taglalni, de ez az első alkalom, hogy megjelenik: többször próbáltuk bevinni, most először sikerült" - mondta az RMDSZ alelnöke.

Hozzátette: a társszervezői státus lehetőséget nyújtott az RMDSZ-nek arra, hogy sok fontos politikussal találkozzanak, akiket tájékoztattak az erdélyi magyarság sajátos gondjairól és elvárásairól.
"A legfontosabb: hiteles partnernek tekintenek minket, az egyik legrégebbi tagja vagyunk ennek a politikai családnak, tudják, hogy fontos politikai erő vagyunk, többször kormányoztunk, ezért mindig is kikérték a véleményünket" - mondta Borbély László.

A kongresszusi meghívó szerint az EPP - 37 évvel megalakulása után - 73 tagpártot foglal magába 40 európai országból. A jobbközép ernyőszervezethez tartozik 16 EU-tagország és hét unión kívüli ország állam- és kormányfője, az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöke, az Európai Bizottság 13 tagja és az Európai Parlament 271 képviselője.
A rendezvényre 1600 résztvevőt várnak Bukarestbe. A kongresszuson az EPP megválasztja új elnökét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: