2012-09-26 14:01:49• hírek • Kocsis Zoltán

A kisebbségek képviselői nélkül tárgyaltak a monográfiáról

Immár második alkalommal hívta össze a közintézmények vezetőit a Szatmár Megyei Tanács, abból a célból, hogy a megye készülő monográfiájáról tanácskozzanak. A megye vezetői azonban egy hatalmas bakit is elkövettek: egyetlen vallási és etnikai kisebbség képviselőit sem hívták meg. Ortodox papból viszont volt kettő is...

Adrian Stef tanácselnök és személyes tanácsadója, Cristian Anghel bevezetőjükben elmondták, hogy minden egyes tanácsot, javaslatot szívesen látnak. Aztán felmerült a kérdés, hogy ki is legyen a mű célközönsége és mekkora legyen a terjedelme. A jelenlévők megegyeztek abban, hogy nagyjából 300 oldalas lesz a monográfia, a célközönsége pedig a nagyközönség mellett azok a turisták illetve befektetők, akik informálódni szeretnének Szatmár megyéről. Tetszést váltott ki Békéssy Erzsébet ötlete, mely szerint a monográfiának az internetre is fel kellene kerülnie, illetve Anghel felvetése, mely szerint a könyvhöz lehetne csatolni egy CD-ét is, bővebb információkkal.

Scholtz Béla felhívta a figyelmet arra, hogy az 1989 előtti gazdasági és mezőgazdasági adatokra nem szabad hagyatkozni, mert azok hitelessége enyhén szólva is megkérdőjelezhető. Felvetette azt is, hogy a fejlesztési tervekkel legkevesebb 2020-ig előre kell tekinteni, de figyelembe kell venni Szatmár megye néhány évvel ezelőtt elkészített fejlesztési stratégiáját, amelynek végpontja 2030.

Stef szerint monográfia optimista becslések szerint is körülbelül egy év múlva készülhet el. Elképzelések szerint legkevesebb kétezer példányszámot nyomtatnak majd belőle. Scholtz Béla felhívta a figyelmet arra az anomáliára is, hogy a megbeszélésen egyetlen vallási (katolikus, református, evangélikus... egyház) és etnikai (magyarok, svábok, szlávok, romák) kisebbség képviselői sem vettek részt.

Mi több, az előzetes tartalomjegyzék nem is említi a jelentős számú roma vagy rutén kisebbséget - ezzel szemben a kínait igen! Reméljük a monográfia nem csak egy ilyen (rossz) vicc lesz!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: