2019-05-14 07:13:23• hírek • Nagy Tímea

A kisebb költségvetés ellenére is jól haladnak a munkálatokkal Sárközújlakon

Kisebb anyagi forrásból gazdálkodhat Sárközújlak önkormányzata, mint egy évvel korábban, a polgármester mégis bizakodó.

Piricsi Arthur sárközújlaki polgármester szerint az előirányzott építkezések, felújítások tarthatóak, amennyiben az őszi költségvetés-kiegészítés kedvez a városnak. A jelenlegi keret több mint negyedét elviszi a szociális ellátás megszervezése, melyet eddig a román állam állt. Ezt 2019-től átadták az önkormányzatoknak, s a leosztott költségvetést nem növelték meg ennek a fenntartási összegével. Emiatt Románia-szerte a települések nagy része nehezebb helyzetbe került, mint addig.

 

A polgármesteri hivatal számára az elsődleges szempont, hogy az alkalmazottaik fizetését év végéig biztosítsák. Az elosztás során kiemelt figyelmet szentelnek a már folyamatban levő pályázatok önrészének megteremtésére, megtartására, ez azonban ismét nehéz feladat. Az építőiparban kötelezően megnövekedett munkabérek miatt az építkezések költségvetése szinte 30%-kal nagyobb az eredetileg - az erre vonatkozó 2018-as rendelet hatályba lépése előtt - megállapítottnál. A pályázati önrészekre is ennyivel több kell(ene) rendelkezésére álljon az önkormányzatnak. A tervezett befektetések megvalósításáért azonban, az anyagi nehézségek ellenére is, mindent megtesznek.

 

A 2019-es előirányzott projektek közül 3 esetben igazán jól állnak. A LEADER programban Sárközújlak egy új munkagépre pályázott, melynek vételárát a napokban utalják át, s a gép rövidesen megérkezik. A Országos Helyi Fejlesztési Program (PNDL) keretéből megvalósuló kissárközi és meggyesgombási ivóvízhálózat munkálataihoz hozzákezdtek, az idén talán a végére is érnek – osztotta meg Piricsi Arthur polgármester. A tavaly aláírt iskolafelújítási munkálatoknak is hozzálátnak hamarosan, amint minden engedélyt megkapnak. Reményeik szerint 95%-es készültségi szinttel vágnak bele a 2019-2020-as tanévbe.

 

Míg folynak a közbeszerzési eljárások, a további beruházásokkal kapcsolatban korai lenne nyilatkozni. A városközpont rehabilitációja ettől függetlenül nem maradt abba, emelte ki Piricsi. A tömbházak modernizálására kiírt eljárásra egyetlen cég jelentkezett, mely a dokumentációt megfelelően adta le, de idő közben visszaléptek. Az önkormányzat némi módosítást követően ismét felterjeszti a dossziét közbeszerzési eljárásra, de ez hosszú bürokratikus folyamat. A parkosítással ugyan ez a helyzet. Az eljárás folyamatban van, korai lenne ígéretekbe bocsátkozni. Amint megvan a kivitelező, hozzá is kezdenek a korszerűsítéshez, de ez még az elkövetkező jó pár hét talánya.

 

A megvalósuló munkálatokról folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat. Piricsi Arthur polgármester nem hagyja annyiban az önkormányzat 2018-as terveit, miszerint Sárközújlakot egy esztétikus, modern, élhető kisvárossá teszik - és mindezt a közeljövőben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: