2015-05-20 17:53:50• hírek • Kocsis Zoltán

A kis hálózatokban és a kutakban rossz a víz

Holott egyik, a városokat és a környező településeket ellátó vízműnek sincs egészségügyi működési meghatalmazása, mégis a kisebb hálózatokban és a kutakban található ivóvíz minősége problémás, számolt be Dan Laurentiu Cojoc, a Közegészségügyi Igazgatóság vezetője szerdán.

Szatmár megyében egyetlen olyan szolgáltató van, amely több várost és közigazgatási egységet lát el vízzel, ez pedig az Apaserv. Több falusi önkormányzat (mint például Egri vagy Szatmárhegy) saját maga kezeli saját hálózatát. Egyetlen kivételt Bikszád képviseli, ahol egy kereskedelmi társaság üzemelteti a hálózatot és látja el a községközpont mellett Terepet és Bujánházát.

Cojoc elmondta, az Apaserv hálózataiban nagy általánosságban mind mikrobiológiai, mind pedig kémiai szempontból tisztának, jónak bizonyultak a minták. Kivételt képez ez alól Avasfelsőfalu és Nagykároly, ám a jelenleg zajló hálózatbővítési és felújítási munkálatok jó eséllyel orvosolni fogják ezeket a gondokat.

Az igazgató felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy egyetlen, a városokat ellátó vízmű sem rendelkezik egészségügyi működési meghatalmazással. Ennek oka, hogy Avasfelsőfaluban és Sárközújlakon most épülnek, Kakszentmártonban, Szamosdobon és Tasnádon modernziálás alatt állnak, míg Erdődön nemrég vette át az Apaserv a helyi önkormányzattal.

Az önkormányzatok által működtetett kis hálózatok szinte mindegyikében észleltek szennyeződést. A legrosszabb a helyzet Sződemeteren, ahol enterococcust baktériumot, nitrátokat és nagy mennyiségű vasat találtak. A másik végletet Szatmárhegy képezi, amely „sokat fejlődött és jelenleg megfelelő értékeket produkál", emelte ki Cojoc. A leggyakoribb gond amúgy a klór, a mangán, az ammónia túlságosan magas értéke.

Cojoc rámutatott ugyanakkor, hogy falusi környezetben sokan fogyasztják továbbra is saját kútjaik vizét, amit pedig nem ellenőrizhetnek. Eugeniu Avram prefektus felszólította azonban az intézményvezetőt, a Közegészségügyi Igazgatóság kezelje ezt a témát prioritásként és dolgozzon ki egy olyan programot, amellyel még hatékonyabban fel tudják mérni az víz minőségét. „A problémákat fel kell tárni és meg kell oldani, nem pedig a szőnyeg alá söpörni", jelentette ki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: