2010-02-18 16:57:02• hírek • MTI

A királyi család eladná a Peles-kastélyt

A királyi család eladná a Déli-Kárpátok között fekvő egykori nyári rezidenciáját, a Peles-kastélyt.

Adrian Vasiliu, a királyi család ügyvédje elmondta, hogy csak a román állammal hajlandók tárgyalni a Sinaia üdülővárosban fekvő, az első világháború előtt épült nagy értékű kastély eladásáról, ami jelenleg állami múzeumnak ad helyet.  Mihály király, a román királyi család feje ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy a továbbiakban is múzeum működjön a kastélyban, és ezért szeretné, ha az ingatlan tulajdonjoga az állam birtokába kerülne.

A bukaresti kormánynak azonban egyelőre nincs elég pénze a műemlék értékű épület megvásárlására, bár Vasiliu jelezte, hogy vélhetően nem a legkeményebb feltételek mellett fognak majd tárgyalni, vagyis nem éppen a piaci árat követelik meg.

Infobox
h

A román állam jelenleg bérli a kastélyt, miután 2007-ben visszaszolgáltatta a Pelest a közvetlen közelében lévő két kisebb kastéllyal, a Pelisorral és Foisorral együtt a királyi családnak.


h


A királyi család a román művelődésügyi minisztériummal most még csak a bérleti szerződés meghosszabbításáról tárgyal, amely március végén jár le. Az ügyvéd szerint az eladásról szóló egyeztetések várhatóan 2011-ben kezdődnek, a román állam ugyanis eddig kért haladékot pénzforrások felkutatása érdekében.

Kelemen Hunor romániai művelődésügyi miniszter jelezte, hogy szerinte a román államnak feltétlenül élnie kell elővásárlási jogával. Ezt az elszántságot tükrözi az is, hogy az egyik parlamenti képviselő már a közadakozás ötletét is felvetette.


A Peles kastélyt az állam megvásárolná, ha lenne rá pénze
A Peles kastélyt az állam megvásárolná, ha lenne rá pénze


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: